Varsó hivatalosan tárgyalna a rakétavédelmi pajzsról

2007.02.23. 23:54

Lengyelország hivatalosan bejelentette pénteken, hogy kész tárgyalni Washingtonnal az amerikai rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek területén történő telepítéséről. Erről diplomáciai jegyzékben értesítették az Egyesült Államok varsói nagykövetségét.

A lengyel külügyminisztérium jegyzéke "hivatalos választ tartalmaz a rakétavédelmi rendszer egyes elemeinek lengyel területen történő telepítésére és védelmi együttműködési szerződés aláírására vonatkozó amerikai javaslatra" - közölte a tárca közleményében.

A lengyel kormány válaszában kifejezi szándékát, hogy tárgyalásokat kezdjen a kérdésről, hangoztatva ugyanakkor, hogy a megállapodásoknak hozzá kell járulniuk Lengyelország és az Egyesült Államok biztonságának, valamint a nemzetközi biztonságnak a megerősítéséhez".

Az Egyesült Államok a múlt hónapban kérte hivatalosan, hogy rakétavédelmi rendszert telepíthessen Csehországba és Lengyelországba. A terv értelmében Csehországba radarállomást, Lengyelországba pedig tíz elhárítórakétát telepítenének.

KAPCSOLÓDÓ CIKK