Iránnak 2008-ban atombombája lehet

2007.02.25. 17:51

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentésében foglaltak alapján Iránnak 2008-ban atombombája lehet, de nem valószínű, hogy ennél korábban az Egyesült Államok katonai támadást indítana a perzsa ország ellen - állítja Bruno Tertrais, a párizsi Stratégiai Kutatási Alapítvány szakértője a Le Journal du Dimanche című francia vasárnapi újságnak adott interjújában.

A francia szakértő szerint a csütörtökön ismertté vált NAÜ-jelentés alapján egyértelmű, hogy Teherán nem hagyott fel az urándúsítással: két új centrifugasort, összesen 164 centrifugát szerelt fel natanzi föld alatti üzemében, és két további centrifugasor is hamarosan működésbe lép. Május közepétől pedig Irán összesen háromezer centrifugát szándékozik működtetni, amiből kikövetkeztethető, hogy 2008-ban rendelkezhet atombombával - véli Tertrais.

A francia politológus ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a Londonban hétfőn tanácskozó hat nagyhatalom (Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország) képviselői újabb szankciókat kezdeményezzenek Iránnal szemben. Kína és Oroszország vonakodik a büntetéstől, az európai országoknak pedig elsősorban a nemzetközi közösség egységének fenntartása számít, és ezért egyelőre lemondhatnak a keményebb intézkedések szorgalmazásáról. Az Egyesült Államok viszont már nyomást gyakorolt a nyugati bankokra azért, hogy limitálják Iránnak nyújtott kölcsöneiket, vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata nélkül is lehetséges Teheránt szankciókkal sújtani - hangsúlyozza a kutató.

A kölcsönmegvonás részben azért lehet hatékony a szakértő szerint, mert az iráni vezetés provokatív magatartása a nukleáris kérdésben az országon belül is vitát gerjeszt, s Mahmúd Ahmadinezsád elnököt belpolitikai kérdéseket illetően már konzervatív körökben is támadják azért, mert nem teljesítette választási ígéreteit.

A francia politológus jelenleg nem tart valószínűnek amerikai katonai beavatkozást Iránban. Véleménye szerint a Bush-adminisztráció elsősorban azért akar Teheránra nyomást gyakorolni, hogy az iráni vezetők ne támogassák túlságosan az iraki síita milicistákat. Ha mégis sor kerülne katonai beavatkozásra, az csak 2008-ban, az iráni nukleáris program tényleges előrehaladásával és az amerikai csapatok átcsoportosításának megkezdésével valószínű - vélekedett a francia szakértő.

KAPCSOLÓDÓ CIKK