Megrongálták vasárnap a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) újvidéki szervezetének irodáját. Az ismeretlen tettesek kővel megdobálták a hivatal üvegportálját, és egy méter átmérőjű lyukat ütöttek rajta.

A belgrádi parlamentben három képviselővel jelen lévő magyar párt közleményben ítélte el a támadást, amely megítélése szerint beleillik az utóbbi időszak magyarellenes kilengéseinek sorába. A dokumentum emlékeztet az újvidéki katolikus temető utóbbi években bekövetkezett többszöri megrongálására. A magyar sírok meggyalázói, a magyarok és újvidéki intézményeik ellen támadók nacionalisták és soviniszták, akik számára nem kívánatos a magyarok jelenléte a "Szerb Athénban" - állítja a közlemény, hozzátéve, hogy egyes szerb médiumokban megjelent anyagok is szervezett akciókat sejtetnek. A VMSZ-dokumentum a Kurir című bulvárlap szombati hírét idézi, amely szerint "a magyarok ki akarják űzni a Koszovóból menekült szerbeket a Vajdaságból", s hozzáteszi, hogy a hír légből kapott, nincs semmilyen alapja.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) óbecsei szervezete a bulvárlap híre előtt két nappal közleményben tiltakozott az ellen, hogy "nagyobb számú koszovói egyén érkezett Óbecsére", s őket egy újabb hullám követi, amelynek Péterréve az útiránya. A dokumentum felszólította a tartományi és köztársasági illetékeseket, hogy gyors és hathatós intézkedésekkel akadályozzák meg a betelepítést.

A januári szerbiai parlamenti választás eredménye szerint elenyésző támogatottsággal bíró, de - a legnagyobb szerbiai nemzeti kisebbség egyik politikai szervezeteként - a médiában gyakran szereplő VMDP társszervezetével, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségével már a múlt év végén elindította kampányát a koszovói szerbek feltételezett vajdasági betelepítése ellen. A "Koszovóban sokat látott és Németországot menekültként megjárt" szerbek és romák letelepítésére irányuló programról szóló állításokat Korhecz Tamás, a vajdasági kormány miniszterelnök-helyettese egy év eleji sajtóértekezletén tételesen cáfolta.