Lelőttek három francia turistát Szaúd-Arábiában

2007.02.26. 18:53

Agyonlőttek három francia turistát hétfőn Szaúd-Arábiában. A támadók nagy valószínűséggel iszlamisták voltak - adta hírül a szaúdi televízió.

A részben muzulmán vallásúakból álló, nyolc fős francia csoportot a sivatagi királyság északnyugati részén, Tabuk városa közelében érte támadás, miközben zarándoklatra Mekkába tartottak. A csoportból két férfi a helyszínen meghalt, a két sebesült közül az egyik a kórházba szállítás után életét vesztette. A csoportban három nő és egy gyermek is utazott.

Az al-Kaida terrorista szervezetnek hűséget esküdött iszlamista csoportok 2003-ban indítottak hadjáratot az Egyesült Államokkal szövetséges szaúdi monarchia megdöntésére, külföldiek és kormányzati intézmények, valamint olajipari létesítmények ellen követve el öngyilkos pokolgépes merényleteket.

Szaúd-Arábiában külföldiek ellen 2004-óta nem volt jelentősebb támadás, akkor a BBC két alkalmazottjára az al-Kaidához kötődő csoport tagjai nyitottak tüzet. A lövöldözésben Simon Cumbers operatőr meghalt, Frank Gardner újságíró pedig megsebesült.

KAPCSOLÓDÓ CIKK