Iráni villámbombázást tervez állítólag a Pentagon

2007.02.26. 13:34

Az Irán elleni szankciók kiterjesztéséről tárgyal Londonban az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország, miután Teherán nem hajlandó felfüggeszteni nukleáris programját. George Bush amerikai elnök utasítására a Pentagon állítólag már tervezi, miként lehetne 24 órán belüli bombázni Iránt.

Jó zsaru, rossz zsaru - úgy tűnik, továbbra is ez a szereposztás Iránnal szemben az Egyesült Államok és Európa között. Miközben Londonban a diplomáciai nyomás fokozásáról egyeztetnek az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjai és Németország, a Pentagon állítólag terveket készít, amelyek szerint 24 óra alatt bombázni lehetne iráni célpontokat - írja a New Yorker magazinban Seymour Hersh.

Eszerint az amerikai katonai vezetés a "legmagasabb szinten" tervezi az Irán elleni esetleges bombázást, ami része az Irán-politika "jelentős átértékelésének". Bár Washington hivatalos álláspontja továbbra is az, hogy "nem terveznek Irán ellen háborút", a New Yorker szerint az "intenzív tervezés" nyomán "akár már a tavasszal" lehetővé válna Irán megtámadása.

Nyomásgyakorlás

Az Egyesült Államok már évek óta lebegteti az Irán elleni katonai akció lehetőségét, de eddig ezt elsősorban nyomásgyakorlásra használta, hogy Teheránt visszaültesse a tárgyalóasztal mellé. Iránt George Bush amerikai elnök már 2002-ben a "gonosz tengelye" egyik államának nevezte, de a hasonló katonai fenyegetőzések eddig elsősorban az európai országok tárgyalásos konfliktus-megoldásának adtak nyomatékot.

Egyelőre most is a diplomáciáé a főszerep. Londonban egyeztet az ENSZ BT öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia) és Németország az Irán elleni esetleges kereskedelmi és fegyverembargóról tárgyal, amelynek bevezetéséről a BT-nek kell majd határoznia. A mai tárgyalás csak az első lépés egy hosszadalmas folyamatban - írja a BBC.

Atomvonat fék nélkül

A londoni találkozót azután rendezik, hogy az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynöksége (NAÜ) megerősítette: Irán nem függesztette fel az atombomba előállításához is felhasználható urándúsítást, amelyre tavaly decemberben a BT 60 napot adott. Irán azt mondja, nukleáris programja békés célú, és tagadja a nyugati vádakat, hogy atomfegyvert akarna előállítani.

Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök azonban dacosan reagált a NAÜ jelentésére. Az ország nukleáris programja olyan, mint egy "egyirányú vágányon haladó vonat, amelyben nincs fék, rükverc és nem képes megállni" - mondta Ahmedinezsád vasárnap. Ennek ellenére kérdéses, hogy Bush elnök valóban hajlandó lenne-e egy esetleges támadásra áldást adni, amikor az iraki katonai jelenlét is mind terhesebbé válik a 2008-as elnökválasztásra készülődő republikánusoknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK