Kabulba érkezett a brit külügyminiszter

2007.02.27. 18:38

Margaret Beckett brit külügyminiszter kétnapos látogatásra Afganisztánba érkezett kedd este - közölte a brit küldöttség szóvivője. A politikus előző nap Pakisztánban tárgyalt, ahol szorosabb együttműködést kért az ország törzsi vidékén, az afgán határ közelében rejtőzködő tálibok és az al-Kaida terroristái jelentette veszély elhárítása érdekében.

A brit diplomácia vezetője a biztonságról, az újjáépítésről és a kábítószer elleni harcról tárgyal az afgán fővárosban Hamid Karzai afgán elnökkel és Randzsin Dadfar Szpanta külügyminiszterrel - közölte a brit külügyminisztérium szóvivője.

A brit külügyminiszter egy nappal Dick Cheney amerikai alelnök látogatása után érkezett az afgán fővárosba. Cheney kedden éppen a Kabultól 60 kilométerre északra fekvő bagrami amerikai támaszponton tartózkodott, amikor támadás érte a bázist. A merényletben, amelynek elkövetését a tálibok vállalták magukra, legkevesebb 14 ember, köztük egy amerikai és egy dél-koreai katona vesztette életét.

Afganisztán déli részén eközben a NATO-erő bejelentette, hogy tévedésből megölt három polgári személyt, közülük kettőt egy tálibokkal folytatott összecsapás során.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) katonái Kandahárban "jogos önvédelemből" tüzet nyitottak egy járműre, amely nem állt meg egy ellenőrző pontnál, egy polgári személy meghalt - áll az ISAF közleményében. Hétfőn a szomszédos Hilmend tartomány Garmszir körzetében két polgári személy halt meg és négy másik könnyebben megsebesült, "feltehetően egy célt tévesztett aknalövedéktől".

Tavaly mintegy 4000 ember, főként lázadók, valamint civilek és afgán katonák haltak meg az ázsiai országban, ahol ez volt a legvéresebb év a tálibok uralmának 2001-ben történt megdöntése óta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK