Az izraeli hadsereg csapatai kivonultak hétfő este a ciszjordániai Nábluszból. Valamennyi katonai jármű elhagyta a várost, és egyetlen izraeli katonát sem lehet látni Náblusz utcáin - közölték a palesztin biztonsági szolgálatok vezetői és szemtanúk. Az izraeli hadsereg sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a kivonulás hírét.

Az izraeli hadsereg vasárnap hajnalban indította meg "Enyhe tél" fedőnevű hadműveletét a városban. Hasonló nagyszabású akcióra már évek óta nem volt példa Nábluszban. A hadsereg összesen 80 járművel - katonai terepjárókkal, páncélozott harcjárművekkel és buldózerekkel - vonult föl, betontömbökkel és szemetes konténerekkel lezárva Náblusz óvárosát.

Szélsőséges fegyveresek után kutató izraeli katonák hétfőn lelőttek egy palesztin férfit, a katonai műveletnek ő volt az egyetlen halottja. Az izraeli katonaság tájékoztatása szerint palesztin fegyveresek rálőttek az izraeli katonákra, akik viszonozták a tüzet, megölve egy szélsőségest s könnyebben megsebesítve egy másikat. Palesztin forrásból úgy tudni, a halott egy 41 éves családapa, a könnyű sebesült pedig a férfi 22 éves fia, akit őrizetbe is vettek.

Mahmúd Abbász palesztin elnök élesen elítélte a nábluszi izraeli akciót, s fölszólította a zsidó államot, azonnal vonja vissza alakulatait a városból. Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök rosszallását fejezte ki, amiért a "nemzetközi közösség nem tesz semmit", hogy véget vessen "a megszálló erők által elkövetett bűntényeknek".