Csehország történetének egyik legnagyobb korrupciós botrányával nézhet szembe, miután a brit, a svéd és a cseh hatóságok is nyomozást kezdtek a Gripen vadászgépek vásárlása ügyében. A gyanú szerint cseh politikusoknak kenőpénzt fizetett a Gripent gyártó brit BAE Systems és a svéd Saab. A magyar Gripen-vásárlásokkal kapcsolatban nem merült fel hasonló gyanú.

A brit korrupció ellenes Serious Fraud Office és a svéd főügyészség vizsgálatot kezdett a cseh hadsereg számára vásárolt Gripenek beszerzése kapcsán, miután a svéd televízió oknyomozó riportműsora azt állította: cseh politikusok kenőpénzt fogadtak el a Gripent gyártó angol-svéd BAE Systems-Saab konzorciumtól azért, hogy tőlük, és ne az amerikaiaktól vásároljanak 24 vadászgépet.

A cseh kormány 2002 áprilisában hagyta jóvá a 24 Gripen vadászgép vásárlásáról szóló megállapodást, amelynek értéke 2,8 milliárd dollár volt. A prágai szenátus azonban megvétózta a megállapodást és 2004-ben inkább 14 Gripen gép lízingelése mellett döntöttek. A gyanú szerint azonban a cseh politikusok így is jelentős összegeket kaptak, hogy támogassák a szerződést.

Korrupciós vádak

A svéd tévéműsor készítői azt mondják, három ügynök járt el a BAE-Saab nevében cseh politikusoknál, akiknek különböző összegű sikerdíjakat fizettek. A pénzt a BAE offshore cégein keresztül fizettek ki. A Guardian szerint az egyik állítólagos közvetítő egy osztrák gróf, Alfons Mensdorff-Pouilly, aki azt követően vásárolt skóciai kastélyt, hogy a feltételezések szerint 40 millió fontot kapott a BAE-től a vadászgép üzlet népszerűsítéséért.

A gróf tagadta, hogy egy panamai offshore cégen keresztül pénzt kapott volna. A BAE is tagadta a svéd tévében elhangzott vádakat, de nem volt hajlandó magyarázatot adni azokra a bemutatott szerződésekre, amelyek a feltételezések szerint igazolják, hogy a gróf és két másik közvetítő - a cseh politikai elit tagjai - pénzt kaptak az említett cégeken keresztül.

A második ügynök, a feltételezések szerint Richard Hava, az Omnipol cseh fegyvergyártó cég vezetője, akinek - áll a dokumentumokban - 2 százalékos sikerdíjat ígértek, szintén egy offshore cégen keresztül. Hava tagadta a vádat.

A harmadik személy Otto Jelinek volt kanadai pénzügyminiszter, aki a cseh rádió szerint, tavaly a cseh kormány nemzetközi gazdasági koordinátorként dolgozott. Jelinek azt mondta, hogy egyszerű állampolgárként kapott pénzt. Arra a kérdésre, hogy nem kapott-e pénzt két offshore cégen keresztül, azt válaszolta: "ez magánügy, mint a szexuális életem" - írja a Guardian.

A svéd újságírók egy meg nem nevezett hírforrásra is hivatkoznak, aki állítólag információt adott banki átutalásokról, díjakról, és az ügyletben részt vevő személyekről, cégekről.

No comment

A svéd tévé szerint Steve Mead, a BAE ügyvezetője is tárgyalt a kenőpénzről cseh politikusokkal. Amikor felhívták, hogy reagáljon a vádakra, Mead letette a telefont. A BAE Systems - amely ellen korrupciós vizsgálat folyik több országban, így január óta Dél-Afrikában is - nem kommentálta az esetet.

A BAE honlapján a "gyakori kérdések" fejezetben az esetlegesen felmerülő korrupciós vádakra azt írják, hogy véleményük szerint "üzleti eljárásaik megfelelnek a legmagasabb etikai elvárásoknak, és biztosítják, hogy alkalmazottaik betartsák azon országok törvényeit, amelyekben működnek".

Svédországban a főügyész kezdett vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a Saab is részt vett-e az esetleges korrupciós ügyletekben. A Saab rövid közleményében azt állította, hogy "tudomásul vették a vizsgálatot, és együttműködnek a svéd ügyészséggel". "Mivel hivatalos vizsgálat indult, a továbbiakban nem nyilatkozunk a kérdésben" - olvasható a Saab honlapján.

Bizonyíték hiányában

Milos Zeman, egykori cseh miniszterelnök a cseh televíziónak nem zárta ki a korrupció lehetőségét. "Semmit sem tudtam erről és megakadályoztam volna, hogy a kormány jóváhagyja az ügyletet, ha előzetesen tudomást szerzek az esetről" - mondta.

A cseh sajtó szerint azonban nem érhette váratlanul Zemant, hogy a Gripen-vásárlás ügyében korrupciós vádak merültek fel. 2002 novemberében a cseh Polgári Demokrata Szövetség szenátora, Michael Zantovsky feljelentést tett a rendőrségen, amiért pártjának állítólag 10 millió svéd koronát ajánlottak fel, ha megszavazzák a vadászgép beszerzést. Az eljárást, bizonyíték hiányában, néhány hónappal később lezárták.

A cseh rádió szerint hasonló esetről számolt be a mostani vizsgálat hírére Premysl Sobotka polgári demokrata szenátor is. Elmondása szerint ismeretlen férfiak megállították az utcán és befektetési segítséget ígértek, amennyiben voksával támogatja az üzletet.

Rossz fényben

"Nagyon komoly károkat szenvedne az ország hírneve, ha a gyanú bebizonyosodna. Szerintem ez az ország történetének egyik legnagyobb korrupciós botránya" - mondta David Ondracka, a Transparency International korrupció ellenes szervezet prágai munkatársa a Gripen-vásárlásról, amelyért 2002-ben még Tony Blar brit miniszterelnök is lobbizott a cseh fővárosban.

A magyarországi Gripen-beszerzéssel kapcsolatban egyelőre nem fogalmaztak meg hasonló vádakat. A magyar kormány 2001-ben döntött 14 Gripen vadászgép lízingeléséről. A BBC szerint Szabó János akkori honvédelmi miniszter elsősorban gazdaságossági okokkal magyarázta a döntést. "Magyarország az első NATO ország, amely az angol-svéd Gripen vadászgép hadrendbe állításáról döntött, jóllehet az amerikai F-16-ost tippelték befutónak" - írta a döntést követően a BBC.