Öt koszovói albán ellen emeltek vádat a 2004 márciusi zavargások idején elkövetett bűntettek miatt - közölte szerdán a koszovói ENSZ-misszió (UNMIK).

"A gyanúsítottak ellen bűncselekményekben - épületek, lakóházak és járművek Koszovo Poljében 2004 márciusában történt szándékos felgyújtásában és fosztogatásában - való közvetlen részvételük miatt emeltek vádat" - közölte Niradzs Szingh, az UNMIK szóvivője.

Tizenegy másik gyanúsított, közülük tíz kiskorú ellen továbbra is folyik a vizsgálat több, Koszovo Polje-i épületnek a zavargások idején történt felgyújtásának gyanújával - tette hozzá a szóvivő. A vádiratot egy nemzetközi ügyész nyújtotta be a pristinai kerületi bíróságnak.

A 2004 márciusában kitört kétnapos zavargások során, amikor koszovói albán szélsőségesek szerbekre támadtak, tizenkilencen haltak meg és több mint 900-an sebesültek meg a főként albánok laktak szerbiai tartományban. Harmincöt műemlék szerb ortodox templomot és kolostort gyújtottak fel az erőszakos kilengések során.

A nemzetközi bíróságok eddig 30 embert vontak felelősségre a zavargások során elkövetett bűncselekmények vádjával, közöttük 26-et bűnösnek találtak, négyen még várják perüket. Százharmincnégy másik elkövető ügyében helyi bíróságok mondták ki elmarasztaló ítéletet.