A veterán McCain is indul a Fehér Házért

2007.03.01. 9:02

Az Egyesült Államok legidősebb megválasztott elnöke lenne a republikánus John McCain szenátor, aki egy szerda esti talkshow-ban bejelentette: beszáll a Fehér Házért folyó küzdelembe a 2008-as választáson. A vietnámi veterán álláspontja az, hogy még több amerikai katonát kell Irakba küldeni.

John McCain szenátor a CBS-nek adott interjújában mondta ki, hogy harcba száll a republikánus elnökjelöltségért a 2008-as elnökválasztáson - írja a BBC. A David Letterman talk-show-ban sugárzott, előre felvett interjúban azt mondta, hivatalosan csak áprilisban jelenti be, de régóta tudni lehetett, hogy versenybe száll a Fehér Házért. Már tavaly novemberben létrehozott választási esélyeinek felmérésére egy bizottságot, és országszerte számos nyilvános szereplést vállalt.

A 70 éves arizonai szenátor 1967-ben a vietnámi háborúban fogságba esett, ahonnan csak öt év után szabadult ki. A Kongresszusban George Bush egyik fő szövetségese volt az iraki háború kérdésében, abban is egyetért az elnökkel, hogy még több amerikai katonát kell Irakban küldeni. A korábbi védelmi minisztert, Donald Rumsfeldet viszont többször kritizálta.

Viszont több kérdésben, például a klímaváltozásban, más nézeteket vall mint Bush. A két politikus pályája a 2000-es elnökválasztás előtt már kereszteződött, mindketten pályáztak ugyanis arra, hogy elnyerjék az elnökjelöltséget a republikánus táborban. Ez természetesen Bushnak sikerült.

A BBC tudósítója, James Westhead szerint a legnagyobb hátránya McCainnek az idős kora. Ha megnyerné az elnökválasztást - ekkor már 72. évét taposná -, ő lenne a legidősebb megválasztott elnök.

Rudolph Giuliani, New York volt polgármestere február elején jelentett be hivatalosan, hogy republikánus elnökjelöltként beszállna a választási küzdelembe. Az országos szinten népszerű politikus, az elemzők szerint azonban azért kevésbé esélyes, mert a republikánusok konzervatív magja számára Giuliani nézetei túl liberálisak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK