Radioaktív víz szivárgott a temelini atomerőműből

2007.03.01. 19:12

Az osztrák hírügynökség jelentése szerint a századik meghibásodást jelenthették csütörtökön a csehországi Temelin atomerőművéből: ez alkalommal mintegy 2 ezer liternyi enyhén radioaktív víz szökött ki az erőművi létesítményből.

Az erőmű szóvivője közölte, hogy környezeti károsodás nem történt a még a kedden bekövetkezett kisebb, "teljesen érdektelen" baleset következtében. Az egyes számú erőművi blokkból történt a szivárgás, amely nem is üzemel, mert az üzemanyag feltöltése miatt korábban kikapcsolták már. A szennyezett vizet tartályokba fogták fel. Egy szelep maradt nyitva, amiatt hagyhatta el a radioaktív folyadék az erőművi blokkot.

A szóvivő azt is közölte, hogy nem csak az illetékes cseh hatóságokat értesítették az esetről, hanem az osztrákokat is, tekintettel arra, hogy az 100 kilométernél közelebb van a cseh-osztrák határhoz. Ismeretes, hogy Ausztriában aggódnak a temelini erőmű miatt, nem utolsó sorban biztonsága felől vannak a lakosságnak kétségei. Az eset különlegessége, hogy a baleset akkor történt, amikor az osztrák kancellár éppen Csehországban tartózkodott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK