Vietnamhoz hasonló összeomlás jöhet Irakban

2007.03.01. 17:10

A bagdadi amerikai parancsnok tanácsadói szerint fél évük van megnyerni a háborút a koalíciós erőknek. Ellenkező esetben megismétlődhet, ami a vietnami háborúban történt: a közvélemény és a politika támogatásának összeomlása végül menekülésre kényszerítheti a hadsereget.

Győzelem vagy Vietnam - leegyszerűsítve így összegezhető David Petraeus tábornok, bagdadi amerikai parancsnok tanácsadó testületének, egy katonatisztekből álló elitcsoportnak a véleménye - írja a Guardian.

A szakértőkből és háborús veteránokból álló katonai tanácsadó testület feladata a George Bush amerikai elnök által január 10-én bejelentett új Irak-stratégia végrehajtása. Ennek a tervnek a része a vitatott csapatbővítés, amely 21 500 új amerikai katona Irakba vezénylését jelenti.

Versenyfutás az idővel

A bagdadi agytrösztként ismert testület gyakorlatilag versenyt fut az idővel - mondta a munkájukat jól ismerő, magas rangú kormánytisztviselő a Guardiannek. "Tudják, hogy időre dolgoznak. Tudják, hogy ősztől egyre többet lehet majd 'B-tervről' hallani Washingtonban, ami gyakorlatilag a kivonulást jelenti. Tisztában vannak azzal, hogy a következő félévben lesz csak esélyük a bizonyításra" - tette hozzá a meg nem nevezett forrás.

Amerikai illetékesek szerint az iraki biztonsági helyzet javításával, rövid távon lehetőséget akarnak teremteni az iraki kormány számára, hogy elkezdjék a megbékélési folyamatot a rivális síita, szunnita és kurd frakciókkal. Ha ez működik, megkezdődhetne a hosszú távú újjáépítés.

A következő félév lesz a döntő

Mindez a következő 6 hónapon múlhat, vélik katonai szakértők. A tervvel szemben azonban egyelőre több a kérdés, mint a válasz. Problémát jelenthet, hogy amerikai katonai szakértők szerint nincs elég katona Irakban, és ez még az újabb egységek megérkezése után is így lesz, erodálódik a nemzetközi koalíció, várhatóan növekszik az erőszak Dél-Irakban a brit kivonulás nyomán, romlik a morál a sebesültek számának növekedésével, illetve csökken a politikai támogatás Washingtonban és Bagdadban.

Petraeus tábornok számára ez utóbbi lehet a legnagyobb gond; annak veszélye, hogy a politikai akarat éppen akkor szűnik meg, amikor a hadsereg már az áttörés küszöbén áll - véli a Guardian. Egy amerikai kormánytisztviselő szerint pontosan ez történt a vietnami háború utolsó évében is. "A hazai közvélemény támogatásának csökkenése a csapatok kivonását fogja eredményezni, ez már csak idő kérdése" - mondta Steven Simon, a Clinton-kormányzat nemzetbiztonsági tanácsának egyik tagja.

"Ha nagyon romlik a helyzet a következő hónapokban, az csak olaj lesz a tűzre. Ha az új Irak-stratégia nem lesz működőképes a szeptemberi politikai szezonnyitóig, akkor Bush elveszítheti az ellenőrzést, és a kongresszus kikényszerítheti a csapatkivonást" - tette hozzá. A Guardiannek nyilatkozó magas rangú Pentagon-illetékes szerint ugyan még korai a stratégiát megítélni, de a kezdeti jelek bíztatóak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK