Mérgezést gyanítanak Öcalan kurd vezér ügyvédei

2007.03.02. 15:21

Vizsgálatot rendelt el Abdullah Öcalan kurd szeparatista vezér állítólagos megmérgezése ügyében a török igazságügyi minisztérium. Öcalan ügyvédei ugyanis azt állítják, hogy természetes úton nem kerülhetett olyan nagy mennyiségű mérgező fém a szervezetébe, amennyit a vizsgálatok kimutattak.

Miután Öcalan rosszul érezte magát, ügyvédei hajmintát küldtek egy franciaországi laboratóriumba, ahol megállapították: abnormálisan magas szervezetében a króm aránya, stronciumból pedig a normális érték nyolcszorosan mutatható ki - írja a BBC.

Egy másik jelentés szerint a radioaktív stronciummal való rendszeres érintkezés megnöveli a rák kialakulásának esélyét és hatással lehet az immunrendszerre. Öcalan egyik ügyvédje azt állítja, hogy a mérgező anyagok nem juthattak szervezetébe természetes úton.

Figyelemfelkeltés

A török igazságügyi minisztérium már vizsgálatot indított az 1999 óta börtönbüntetését töltő Öcalan állítólagos megmérgezése ügyében. A török illetékesek szerint csupán arról van szó, hogy ügyvédei ismét fel akarják kelteni a nemzetközi érdeklődést ügyfelük iránt, miután az Európa Tanács a múlt hónapban úgy döntött, a lázadó vezér perét nem kell újratárgyalni. Mint mondták, nincs jele annak, hogy Öcalan súlyos beteg lenne.

Abdullah Öcalant egy Isztambulhoz közeli szigeten lévő magánzárkában tartják, amióta nyolc évvel ezelőtt elfogták Kenyában. Hazaárulásért és fegyveres szakadármozgalom vezetéséért ítélték el. A kurd szeparatisták küzdelmében 30 ezren vesztették életüket Törökországban - írja a BBC. Ügyvédei gyakran adtak hangot aggodalmuknak Öcalan egészségi állapota miatt, de eddig többnyire csak azt követelték, hogy ne magánzárkában, hanem többszemélyes cellába szállítsák.

KAPCSOLÓDÓ CIKK