Új szankciókkal sújthatják Iránt

2007.03.03. 9:30

A Biztonsági Tanács 15 tagja a jövő héten egyeztetést kezd arról az új határozati javaslatról, amely további büntetőintézkedéseket rendel el az urándúsítás felfüggesztésétől vonakodó Irán ellen - jelentette ki Dumasani Kumalo, a BT soros elnöki posztját beröltő Dél-afrikai Köztársaság ENSZ-nagykövete.


 

Az öt állandó BT-tag és Németország külügyminisztériumainak politikai igazgatói szombaton esedékes telefonos konferenciájukon egyeztetik a határozati javaslat alapvető paramétereit, majd továbbítják a megfelelő utasításokat az ENSZ-nagyköveteknek.

Várhatóan ezúttal más munkamódszert választanak a javaslat megvitatására. Az előző, tavaly decemberben elfogadott 1737-es számú határozat esetében a testület öt állandó tagja - Egyesült Államok, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia és Kína - dolgozta ki és fogadta el a javaslatot, amelyet csak ezt követően tárta a tíz nem állandó tag elé. Most viszont mind a tizenöt BT-tag kezdettől fogva bekapcsolódik az egyeztetésekbe.

Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő pénteken megerősítette, hogy Washington arra számít, a hatok ENSZ-nagykövetei már a jövő héten papírra vetik a határozat első munkaváltozatát, annak bevezetőjét és az összekötő szöveget. A fontos elemek, azaz a szankciók pontos meghatározásáról folynak az egyeztetések. Emyr Jones Parry, Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete úgy fogalmazott, csalódott lenne, ha a jövő hét folyamán nem kezdenék el köröztetni a határozati javaslatot.

Philippe Douste-Blazy, a francia diplomácia vezetője pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország magas rangú tisztségviselői előző nap telefonon folytatott megbeszéléseiken egyetértésre jutottak abban, hogy "az Irán elleni szankciókról hozott, 1737-es számú határozat rendelkezéseinek megfelelően előre kell lépni egy újabb határozat felé az ENSZ-alapokmány VII. fejezetének 41. cikke szerint". A hat állam külügyminisztériumainak politikai igazgatói nagy vonalakban megbeszélték a következő határozat tartalmát is.

Európai és ENSZ-diplomaták közlése szerint új intézkedésként fontolgatják utazási tilalom kivetését az iráni atomprogramban érintett iráni hivatalnokokra, valamint az export-importtilalom alá eső nukleáris anyagok és technológiák körének bővítését. Mérlegelik, hogy további iráni személyek külföldi javait tiltják be. Az orosz ellenkezés miatt ugyanakkor kiesett a lehetséges szankciók közül a teljes fegyverembargó, illetve a külföldön atomtechnológiai tanulmányokat folytató egyetemisták utazási tilalma.

KAPCSOLÓDÓ CIKK