16 civil halt meg az afganisztáni tűzharcban

2007.03.04. 15:04

Tizenhat civil halt meg az amerikai katonák és fegyveres tálibok tűzharcában, Afganisztán déli részén. A tűzpárbajt öngyilkos merénylet előzte meg, melyet egy katonai konvoj ellen intéztek. Az amerikai hadsereg közleményéből nem derül ki, hogyan lehetett ilyen sok civil áldozata az összecsapásnak.

A tűzharcnak és az öngyilkos merényletnek huszonöt civil sérültje is van a tizenhat halálos áldozat mellett. Az öngyilkos robbantásos merénylet nyilvánvaló célpontja a külföldi katonák egy konvoja volt - közölte Nangarhar tartomány kormányzójának szóvivője.

A nemzetközi erők katonái a konvojuk ellen intézett merénylet nyomán tüzet nyitottak afgán civilekre, nyolc ember halálát okozva, további nyolcat pedig megsebesítve - így írta le a történteket néhány órával korábban Nangarhar tartomány rendőrségének szóvivője.

Afgán hivatalos közlés szerint a megtámadott külföldi katonák közül senki sem esett el vagy sérült meg. Az amerikai hadsereg Afganisztánban állomásozó alakulatainak közleménye megerősítette a hírt, beleértve a polgári halálos áldozatok és sérültek számát is. A közlemény szerint amerikai katonák konvoját érte a szóban forgó támadás. Az nem derül ki a dokumentumból, hogyan lett ilyen sok polgári áldozata és sérültje az összecsapásnak. Az amerikai katonai közlemény nem tesz említést saját áldozatokról vagy sebesültekről. A BBC egy sebesültről tud, aki katona.

Az incidens nyomán több ezer afgán kezdett tüntetni az utcákon, akik a túl sok civil áldozat ellen tiltakoznak, és az amerikai katonákat azzal vádolják, hogy a járókelőkre nyitottak tüzet - írja a BBC. Amerikai közlés szerint viszont a katonák a több irányból érkező támadásra válaszul lőttek.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK