Megegyeztek a lázadókkal Elefántcsontparton

2007.03.04. 19:06

Megállapodást írt alá vasárnap Burkina Faso fővárosában Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök és Guillaume Soro, a lázadó csoportok vezére a polgárháború utáni megbékélés előmozdításáról és a négy éve kettészakított ország egyesítéséről.

Az egy hónapig tartó tárgyalást követően, a szomszédos Burkina Faso elnökének közvetítése mellett aláírt megegyezésről részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra. Az elefántcsontparti sajtóban megjelent találgatások szerint elképzelhető, hogy az ouagadougou-i megállapodás eredményeként Charles Konan Banny jelenlegi miniszterelnököt Soro váltaná a kormány élén.

A nemzetközi közösség örömmel üdvözölte, és a béke helyreállítása érdekében tett hazai erőfeszítésként értékelte az államfő és a lázadók vezére között megindult párbeszédet. Előzőleg több nemzetközi békeegyezmény, köztük egy ENSZ által támogatott békefolyamat vallott kudarcot Elefántcsontparton, mert az átmeneti kormány, az ellenzék és a lázadók azon vitáznak, hogyan ültessék át a gyakorlatba a békét célzó irányelveket. Az ENSZ tervei szerint október végén tarthatnák meg a megbékéléshez elengedhetetlen választásokat a világ legnagyobb kakaótermesztő országában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK