Menetrendet sürgetnek az amerikai csapatok iraki kivonására

2007.03.04. 18:35

Az Arab Liga álláspontja szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának menetrendet kellene előírnia az Irakban állomásozó külföldi csapatok kivonására.

Erről a liga főtitkára beszélt vasárnap az arab államok külügyminisztereinek Kairóban rendezett kétnapos tanácskozásán. Az összejövetel hivatalos célja a hónap végére Rijádba összehívott arab csúcsértekezlet előkészítése.

Amr Musza elmondta: az Arab Liga álláspontja szerint az iraki válság enyhítésének kulcsfontosságú kérdései az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció katonáinak kivonása, az ország természeti kincseinek igazságos elosztása, valamint az összes fegyveres milícia feloszlatása. Utóbbi követelés többször elhangzott már különböző arab vezetők szájából.

"Javaslom, hogy ezek az alapvető kérdések kerüljenek be egy kötelező erejű ENSZ BT-határozatba, amelyet minden iraki és Irakban szerepet játszó külföldi félnek tiszteletben kellene tartania" - jelentette ki a főtitkár a külügyminiszterek tanácskozásán.

A többi arab ország nem sok befolyással bír Bagdadban. Az Arab Liga iraki képviselője januárban lemondott posztjáról, miután belefásult az országban tapasztalt zűrzavaros helyzetbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK