A Maghrebi al-Kaida vállalta az orosz cég elleni merényletet

2007.03.05. 19:40

A magát az al-Kaida algériai szárnyaként megjelölő Maghrebi al-Kaida nevű szervezet jelentkezett hétfőn egy gázvezeték-építő orosz cég alkalmazottai elleni merénylet elkövetőjeként.

Az iszlamista fegyveres szervezet - korábbi nevén Ima és Harc Szalafista Csoport - nevében írt, hétfői dátummal ellátott internetes közlemény tudatta, hogy ők követték el a szombati merényletet, amelyben három algériai és egy orosz életét vesztette. A Maghrebi al-Kaida "csecsenföldi muzulmán testvéreinek" szánt "ajándéknak" nevezte a támadást. Egyúttal bejelentették, hogy ők követtek el egy másik, vasárnapi támadást is, amelyben hét csendőr halt meg.

Az utóbbi hónapokban több merényletet hajtottak végre az észak-afrikai arab országban külföldi gáz- és olajipari cégek ottani érdekeltségei ellen. Tavaly decemberben például a Brown and Root - az amerikai Halliburton és az algériai Sonatrach cég közös olajipari leányvállalata - egyik autóbuszát robbantották fel az algériai fővárosban. Az egy (algériai) halálos áldozatot követelő robbantás elkövetőjeként is az Ima és Harc Szalafista Csoportja jelentkezett annak idején.

KAPCSOLÓDÓ CIKK