A szerb elnök amerikai diplomatával tárgyalt Koszovóról

2007.03.05. 18:29

Az ENSZ védnöksége alatt folytatni kell a Koszovó leendő státusáról elkezdődött tárgyalásokat - állapította meg hétfői belgrádi találkozóján Boris Tadic szerb államfő és Daniel Fried európai ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár-helyettes. A szerb elnök amerikai politikus kollégájának tudtára adta, hogy Szerbia számára elfogadhatatlan Koszovó függetlensége.

Koszovó leendő státusáról tárgyalt Boris Tadic szerb miniszterelnök az európai ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár-helyettessel. Az amerikai diplomata három nappal azután érkezett Belgrádba, ahol a szerb álláspontról tájékozódik, hogy befejeződtek a Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott vezetésével Bécsben folytatott szerb-albán szakértői tárgyalások. Ezeken Ahtisaari Koszovóra vonatkozó javaslatának tervezetét vitatták meg. Mint Remi Durlo, a főmegbízott szóvivője a Beta hírügynökséggel közölte, a finn diplomata a nyolc tárgyalási nap során elhangzottak alapján változtatott is a tervezeten, amelynek új változatát kedden vagy szerdán kapják meg a szerb és a koszovói albán vezetők.

Tadic a szerb módosító indítványokról is tájékoztatta Friedet, kiemelve közülük a szerb irányítású területekre, a szerb ordotox egyház, kolostorok és templomok védelmére tett, valamint gazdasági és pénzügyi kérdésekben megfogalmazott indítványokat. A szerb államfő megismételte, hogy Belgrád számára Koszovó függetlenségének minden formája elfogadhatatlan. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy Belgrád konstruktívan vesz részt a tartományról folytatott további tárgyalásokon.

A következő megbeszélést, amelyre Tadicon kívül Vojislav Kostunica miniszterelnök is meghívást kapott, március 10-én tartják Bécsben. Ahtisaari e tárgyalási forduló után készíti el végleges javaslatát az ENSZ-főtitkárának, aki továbbítja azt a világszervezet Biztonsági Tanácsának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK