Az optimista Észtország megtartja a koalíciót

2007.03.05. 12:21

Újraválasztották az Andrus Ansip észt miniszterelnök vezette centrista kormánykoalíciót a vasárnapi választásokon. A világ első olyan választásán, ahol interneten is lehetett szavazni, Ansip jobbközép Reformpártja 27,8 százalékkal nyert, elsősorban a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően. Bírálók szerint azonban a tavalyi 11,5 százalékos növekedés és a jó gazdasági mutatók elfedik a szociális problémákat.

Gazdaságpolitikájának és a tavalyi 11,5 százalékos GDP-növekedésnek is köszönhette győzelmét a vasárnapi parlamenti választásokon az Andrus Ansip kormányfő vezette centrista kormánykoalíció. A részvételi arány 61 százalékos volt.

Ansip jobbközép pártja, az Észt Reformpárt a szavazatok 27,8, míg a vele szövetséges politikai erő, az Észt Centrumpárt 26,2 százalékát nyerte el. A két pártnak így összesen 60 helye lesz az egykamarás, 101 tagú észt parlamentben. "A két nagy kormánypárt erős támogatottsága jelzi, hogy az emberek elégedettek a politikánkkal" - mondta Ansip.

Ugyanakkor bírálta koalíciós partnerét, a balra húzó Centrumpártot, amely progresszív adózással váltaná fel az Európában elsőként bevezetett egykulcsos adórendszert, amelyben a jövedelemadó egységesen 23 százalék. "Az embereket megijesztették a Centrumpárt pazarló ígéretei" - mondta a kormányfő.

A jobboldali-nacionalista ellenzéki pártok, a Pro Patria és a Res Publica a voksok 17,8 százalékát (19 mandátum) gyűjtötték be. A szociáldemokraták 10,6 százalékos (10 mandátum), az Észt Népi Unió pedig 7,2 százalékos (6 mandátum) eredményt könyvelhettek el az előzetes eredmények alapján. Most jutottak be először a törvényhozásba a zöldek a voksok 7,2 százalékával (6 mandátum).

Internetes szavazás

Az alig 1,3 millió lakosú balti állam ismét nagyot dobott: a világon most először voksolhattak interneten a választásra jogosult polgárok. Az észtek közel 90 százaléka chipkártyás személyivel rendelkezik, amelyet számítógéphez csatlakoztatott leolvasó hitelesít. A módszert 2005 őszén már tesztelték az önkormányzati választásokon.

Megfigyelők szerint a koalíció a győzelmét a jó gazdasági helyzetnek köszönheti. Tavaly 11,5 százalékos növekedés mellett az infláció 2,5 százalék volt, a munkanélküliség pedig 6 százalékra csökkent a korábbi 30 százalékról. Az ország 1991-ben vívtak ki függetlenségét a Szovjetuniótól, 2004-ben pedig csatlakozott az Európai Unióhoz és a NATO-hoz.

Nem minden arany

A gazdaság 25 százalékkal nőtt 2005 óta, és Észtország nincs új ambíciók híján. A kormányzó Reformpárt azt ígérte, hogy Észtország az EU öt leggazdagabb államának egyike lesz 2015-re.

Bírálók szerint azonban a gazdasági mutatók elfedik a társadalom súlyos problémáit. Az Európai Unión belül Észtországban a legmagasabb az AIDS-t okozó HIV-vírussal fertőzöttek aránya, itt van a legtöbb ember börtönben a teljes lakossághoz viszonyítva, és ebben a balti államban a legalacsonyabb a férfiak várható életkora is. A BBC szerint emellett itt a legsúlyosabb az alkoholizmus és a halálos közlekedési balesetek aránya is.

 "Észtország olyan, mint egy féloldalra dőlt hajó: az egyik oldalon a jól működő gazdaság, amelyet a másik oldalon lehúznak a társadalmi problémák" - mondta Sirle Blumberg, a Észt AIDS Prevenciós Központ munkatársa a Reuters hírügynökségnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK