Hiába a háromnapos utcai harc a koppenhágai rendőrök és a balos, anarchista csoportok között, hétfőn mégis megkezdődött a dániai underground kultuszhelyének számító Ungdomshuset lebontása. Az épület több mint egy századon állt különböző munkás-, szakszervezeti-, balos és anarchista mozgalmak szolgálatában, most egy keményvonalas keresztény felekezet építhet a helyén székházat.

Háromnapos heves utcai összecsapások után végül hétfőn megkezdődött a koppenhágai Ungdomshuset lebontása. Az ifjúsági ház negyedszázadon keresztül volt otthona és központja balos, anarchista és punk fiataloknak, akik annak idején illegális házfoglalóként vették használatba az épületet.

A dán hatóságok a múlt csütörtökön döntöttek úgy, hogy végrahajtják a ház hosszú ideje húzódó kiürítését. A lakók azonban készültek erre, és a kiköltöztetés elleni tiltakozó akciók heves utcai összecsapásokba torkolltak. A rendőrök összesen 650 embert vettek őrizetbe, közülük 140 külföldit, akik csak azért utaztak Koppenhágába, hogy megvédjék Dánia, sőt Európa legrégebbi squatját (foglalt házát).

A 19. század végén épült ház - amely a 20. század elején a dán munkásmozgalom székhelyeként szolgált, később számos szakszervezetnek adott otthont - 1982 után vált a dániai és európai underground kultúra egyik kultuszhelyévé, miután punk és anarchista csoportok foglalták el. Az ingatlanról azonban a '90-es évek közepétől kezdődően tulajdonviták folytak, majd 1999-ben a helyhatóság áruba bocsátotta.

Ekkor a lakók a következő feliratot helyezték el a homlokzaton: "Eladó, 500 pokoli független, kődobáló, erőszakos pszichopatával együtt". Végül azonban megvette egy ingatlanfejlesztő társaság, amely 2001-ben továbbadta egy keményvonalas evangéliumi keresztény felekezetnek, a Faderhusetnek. A Faderhuset azóta szorgalmazta a lakók kiköltöztetését, akik azonban erre nem voltak hajlandók. Perek és tárgyalások sora után végül a hatósági kilakoltatásra a múlt héten került sor. Háromnapos utcai zavargások és több mint 600 ember letartóztatása után hétfőn bontani kezdték a nagy múltú épületet.