Bűnösnek mondta ki az esküdtszék kedden Lewis "Scooter" Libby volt fehér házi tanácsadót hamis tanúzásban, az igazságszolgáltatás működésének akadályozásában és abban, hogy hazudott a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI).

Libby ellen a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy fedett ügynöke kilétének nyilvánosságra hozásával összefüggésben folyik per. A vádiratban öt vádpont szerepelt, ebből négyben találták bűnösnek Libbyt, Dick Cheney alelnök volt kabinetfőnökét. A bizonyítottnak talált négy vádpont alapján akár 25 év börtönbüntetésre is ítélhetik.

Az ügyben eljáró bíró a büntetés kiszabásáról szóló döntése megalapozásához részletes indoklást kért az esküdtszéktől május 15-ig, az ítélethozatalt pedig június 5-re tűzte ki. A vádlott védőügyvédje - büntetőügyekben megszokott módon - bejelentette, hogy új per lefolytatását kéri.

A vádirat szerint Libby hazudott abban a vizsgálatban, amely azt hivatott feltárni, ki szivárogtatta ki Valerie Plame CIA-ügynök személyazonosságát egy újságírónak.

A nő egy volt diplomata, Joseph Wilson felesége. Wilson 2003 nyarán egy újságcikkben azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy az iraki háború igazolása érdekében hírszerzési értesüléseket manipulált. Feltevések szerint a Fehér Házból valaki e cikk miatt bosszúból leplezte le Wilson feleségét.

Libby védője azzal érvelt, hogy a 2003-as év minden napja az Irak elleni háború miatt olyan lármás volt, hogy a politikus nem emlékezhetett egy újságíróval folytatott, tartalmát tekintve mellékes beszélgetésre.

A nyomozás fényt derített arra, hogy nem Libby fedte fel Plame kilétét a The Washington Post újságírójának, de - a vád szerint hamis - tanúvallomása megtételekor tudta, ki volt a kiszivárogtató.