Az palesztin kormányt alkotó Hamász mozgalom milicisták tucatjait küldte Iránba, hogy fegyveresei az ázsiai országban kapjanak kiképzést - állította hétfő este Jeruzsálemben Juval Diszkin, az izraeli belbiztonsági szolgálat (Sin Bét) vezetője.

Újságírókkal beszélgetve elmondta, hogy egyelőre csak ugyan csak néhány tucatnyi Hamász-milicistát vezényeltek Iránba, de számuk a későbbiekben több százra emelkedhet. A biztonsági főnök szerint mindez "stratégiai fenyegetettséget" jelent, de azt nem közölte, hogy értesüléseit a Hamász-tagok iráni kiképzéséről honnan szerezte.

A Hamász egy éve került kormányra, és azóta sem hajlandó elismerni a zsidó állam létét, és továbbra is öngyilkos merénylőket küld izraeli területekre.

A Hamász kötelezettséget vállalt arra, hogy a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette, nála jóval mérsékeltebbnek tartott Fatah szervezettel nemzeti egységkormány kialakítására törekszik, de Diszkin szerint ez nem lesz tartós, mert a Hamász "egy ketyegő időzített bomba lenne a kormányon belül".