Szakadtan ünnepli függetlenségét Ghána

2007.03.06. 13:24

Pompás ünnepségekkel emlékeznek meg Ghánában arról, hogy 50 éve vált függetlenné - Afrikában elsőként - az ország. Míg azonban a főváros főterén államfők és Pelé társaságában nézhetik a tüzijátékokat és koncerteket a lakosok, otthon nincs vezetékes vizük és gyakran áramuk sem. Ráadásul az ellenzék is bojkottálja a szerintük pazarló felhajtást. Pedig még így is példaként állítják Afrika többi országa elé Ghánát, ahol az utóbbi években stabilitás váltotta fel a gyarmati függés lerázását követő belső harcokat és véres rezsimeket.

Kedden ünnepli függetlenségének 50. évfordulóját Ghána, ahol elsőként zárult le a gyarmati uralom Afrikában. Az ünnepségeken 20 államfő teszi tiszteletét olyan népszerű szemályiségekkel egyetemben, mint a világklasszis futballista Pelé, vagy Stevie Wonder popsztár. A hatóságok 20 millió dollárt költöttek a látványos ünnepségekre, a ghánaiakat tűzijátékok és fesztiválok szórakoztatják országszerte, a főváros, Accra főterén újrajátszák a függetlenség kikiáltását. Nagy-Britannia hivatalosan 1957. március 5-én adta át a hatalmat a függetlenségi mozgalom vezetőjének.

Csakhogy az ünnepségre legfeljebb a kerek évforduló adhat okot az országban, sőt egész Afrika-szerte. A gyarmati korszak végeztével ugyanis a kezdeti függetlenségi álmok helyett egy minden addiginál véresebb időszak köszöntött be a földrész életében. Országainak többségére azóta is katonai diktatúrák, politikai elnyomás és gazdasági káosz jellemző, számos helyen dúltak és dúlnak véresnél véresebb polgárháborúk, emberek milliói tengetik életüket szegénységben. Ghánában például számos puccsot követően csupán hét évvel ezelőtt került sor első ízben demokratikus és békés kormányváltásra.

Paranoiába fulladt függetlenség

"Ma egy új afrikai lépett a világ színpadára, és ez az afrikai kész megvívni a maga harcát, hogy megmutassa: a fekete ember mégis képes kézbe venni a maga ügyeit" - közölte a függetlenség kikiáltásakor Kwame Nkrumah, Ghána első államfője. Ő még olyan pánafrikai hatalomról álmodott, amely végleg megszabadítja a feketéket a fehér függőségtől. Átfogó iparosításba kezdett, bevezette az ingyenes oktatást és egészségügyi ellátást, ám nagyralátó tervei és a széles körű korrupció miatt csaknem tönkrement az ország.

Az ellenzék erősödő kritikájára Nkrumah egyre inkább paranoiássá vált, és diktatórikus eszközökhöz folyamodott. Ellenfeleit börtönbe vetette, majd egypártrendszert épített ki Ghánában, arra hivatkozva, hogy a politikai pluralizmus törzsi törésvonalak mentén osztja meg az országot. 1966-ban katonai puccsal buktatták meg - ez volt az újkori Afrika történetében a második államcsíny, amelyet később puccsok tucatjai követtek szerte a földrészen.

Szakadt példa

Forrás: EPA
...de szakadtak

Nkrumah mai utóda, John Kufuor már attól is boldog lenne, ha országa képes volna átugrani a szegények és a középosztály közötti szakadékot. Függetlenedésének idején, 1957-ben az egykori Aranypartnak nevezett ország adta a Földön bányászott aranyérc 10 százalékát, egy főre jutó bruttó hazai összterméke (GDP) pedig megegyezett Dél-Korea mutatójával. Ma a kelet-ázsiai országban egy lakosra 16 ezer dollárnyi GDP esik, míg Ghánában mindössze 550 dollár. Ghána fővárosában, a tengerparton fekvő Accrában napirenden vannak az áramszünetek. Hétfőn például átmenetileg sötétségbe borult még a repülőtér is, elnémítva a függetlenségi ünnepre érkező magas rangú külföldi vendégek köszöntésére felsorakozott zenekart. Accra 1,8 millió lakosa közül tízezrek otthonában nincs vezetékes víz.

Ghánát így is gyakran állítják példaként az afrikai országok többsége elé, mivel a politikai stabilitás nyomán szilárd gazdasági növekedést, alacsony inflációt produkált. De az sem véletlen, hogy sok vezető ghánai politikus - például az utóbbi évek stabilitásának kialakításában jelentős szerepet játszó Jerry Rawlings, aki 1979-ben puccsal került hatalomra - bojkottálja a pazarlónak ítélt állami ünepségeket. Ők korrupcióval, nepotizmussal, tribalizmussal (azonos törzsbeliek összejátszása) és politikai hátterű kínzásokkal, illetve gyilkosságokkal vádolják a jelenlegi vezetést. Amaz cserében azzal gyanúsítja őket, hogy újabb puccsot készítenek elő.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK