A madárinfluenza vírus H5N1-es altípusa bukkant fel Kína távoli részében, Tibetben, ahol a járvány több ezer vadmadarat is elpusztított - közölték az állami hírközlő és állategészségügyi szervek kedden.

Az Állategészségügyi Világszervezethez (OIE) eljuttatott kínai jelentés szerint 680 szárnyas pusztult el egy járványban Csengguan településen, a tibeti főváros, Lhásza környékén, ahol mintegy hétezer szárnyast vágtak le. Az állatok megfertőzését még március elsején észlelték. Arról nem számoltak be, hogy milyen háziszárnyasokról van szó.

Csia Jou-ling Kína hatósági főállatorvosa további három madárinfluenza járványról is beszámolt Tibetben. Az egyikben 28 költöző madár hullott el Lhásza környékén, a két másik esetben 2 ezer 579 házi szárnyas és 57 vadmadár - vadliba, varjú és héja - hullott el.

A Tibettel szomszédos Csinghaj, valamint az északkelet-kínai Liaoning tartomáynban két fertőzésgócot észleltek, amelyben 984 vadmadár pusztult el.

A hivatalos adatok szerint Kínában 2003 óta 23 ember betegedett meg madárinfluenzában, közülük 14 meghalt. Az ázsiai országban van a világ legnagyobb baromfi állománya.