A líbiai hatóságok megtiltották a negyven év alatti nőknek, hogy családjuk férfi tagja nélkül, egyedül utazzanak külföldre - írta egy líbiai kormányzati napilap, amely bírálta a döntést.

Az al-Dzsamáhiríja című kormánylap szokatlan módon a líbiaiakat arra ösztönzi, hogy az intézkedés miatt pereljék be az illetékeseket. "A líbiai nőket a repülőtereken és az ország többi határátkelőjén visszafordítják, ha egyedül próbálnak az országból kiutazni" - olvasható a napilap keddi számában.

Néhány konzervatív líbiai iszlám tudós azzal érvel, hogy az utazó muzulmán nőket egy férfi hozzátartozónak kell kísérnie. A napilap szerint ez a gyakorlat ellentétes a kormány által támogatott emberi jogi szabályokkal, amelyet hivatalosan csak a "Nagy Zöld Emberi Jogi Nyilatkozatnak" hívnak.

A dokumentum szerint a líbiai társadalom minden tagja, legyen férfi vagy nő, egyenlő. A nemek közti hátrányos megkülönböztetés durva, igazságtalan, és ennélfogva elfogadhatatlan.

"Az egyedül utazó nők visszafordítása erőteljes és durva megsértése a nőket megillető alapvető jogoknak, és egyértelműen nőkkel szembeni diszkriminációnak tekinthető" - írta a napilap.

Az al-Dzsamáhiríja arra ösztönzi a líbiai polgárokat, hogy "hagyják figyelmen kívül az illetékesek döntését, és pereljék be azokat, akik megpróbálnak beleavatkozni az életükbe."

A líbiai nők utazását korlátozó intézkedés hétfőn lépett életbe.