Az al-Kaidának kémkedhetett egy amerikai katona

2007.03.08. 7:13

Kémkedés miatt tartóztattak le egy volt amerikai tengerészgyalogost. A férfi a hatóságok szerint egy, az al-Kaidához közel álló internetes oldalnak szolgáltatott ki titkos katonai információkat.

Letartóztattak az Arizona állambeli Phoenixben egy volt amerikai tengerészgyalogost. A férfit azzal vádolják, hogy egy, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz közelálló internetes oldalnak adott át információkat amerikai hadihajók mozgásáról és gyenge pontjairól. Hassan Abuijihaad, eredeti nevén Paul R. Hall a londoni központú Azzam kiadónak, valamint az Azzam.com internetes portálnak szolgáltatott szigorúan titkos információkat az al-Kaida és az afgán tálibok elleni misszióban részt vevő amerikai haditengerészeti egységről még 2000-2001-ben, amikor maga is ott szolgált.

Abujihaad, aki 2002-ben szerelt le a haditengerészettől, akár 25 évi börtönt is kaphat. A letartóztatás szorosan kapcsolódik két brit állampolgár ügyéhet. Ők a "szent háborút" hirdető, az al-Kaidát és a tálibokat támogató, Connecticut állambeli szerverekkel működő Azzam.com-mal állnak kapcsolatban. Kiadatási kérelmük folyamatban van az amerikai hatóságok részéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK