Elveszett tábornoka miatt aggódhat Irán

2007.03.08. 9:54

Eltűnt Isztambulban egy magas rangú iráni tábornok. Irán szerint nyugatiak rabolták el, sajtóértesülések szerint Ali Reza Asgari maga dezertált. A nyugdíjas főtiszt állítólag szemben állt Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnökkel, és atomtitkok tudója is volt.

Eltűnt egy magas rangú iráni tábornok Isztambulban. Ali Reza Asgarit, a Forradalmi Gárda tábornokát, volt helyettes védelmi minisztert Irán szerint elrabolták a "nyugati titkosszolgálatok". Török, arab és izraeli sajtójelentések szerint viszont a tábornok maga dezertált. A török Hürriyet szerint két idegen készpénzben fizetett Ali Reza hotelszobájáért, annak érkezése előtt, majd háromnapos ott tartózkodás után veszett nyoma az iráninak még a múlt hónapban - akit állítólag családtagjai is elkísértek. Az Asharq al-Awsat londoni arab lap tudni véli, hogy a tábornokot jelenleg valahol Észak-Európában faggatják nyugati ügynökök.

Azt azonban, hogy Ali Reza mit keresett Isztambulban, senki nem tudja. Még maguk az irániak sem, akik csak annyit közöltek, hogy Törökországba Szíriából utazott, ahol ugyancsak nem tudni, milyen ügyben járt - írja a Guradian. Az eltűnést - iráni kérésre - a török belügy is vizsgálja, ám a Milliyet című török lap szerint csak annyit találtak, hogy a nyugalmazott katonatiszt - aki izraeli források szerint komoly szerepet játszott a libanoni Hezbollah alapításában - szemben állt Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnökkel, és voltak információi az iráni atomprogramról.

Egy USA-beli Irán-szakértő viszont úgy véli, az eltűnés hátterében a Mudzsaheddin-e-Khalk, egy iráni lázadó csoport áll, amelyet - jóllehet terrorista csoportnak tart - szívesen felhasználna az iráni rezsim ellen az USA.

KAPCSOLÓDÓ CIKK