Közpénzből forgathat a katalán pornós

2007.03.09. 12:28

Heves támadások érték a spanyolországi katalán regionális önkormányzatot, miután kiderült, hogy közpénzzel támogatnak egy filmest, aki a vádak szerint pornófilmeket forgat. A rendező, korábban siekeres pornóproducer művészi filmekről beszél, a kormányzat pedig a katalán nyelv népszerűsítését várja a pikáns alkotásoktól.

Pornófilmeket finanszíroznak közpénzből Spanyolországban. Legalábbis a kritikusok ezt állítják azzal kapcsolatban, hogy a katalán regionális kormányzat több mint 3,5 millió forintnak megfelelő összeggel támogat egy helyi filmest. A kormányzat ugyanis úgy ítélte meg, hogy a Laura nincs egyedül, A hal emlékezete és a Tenger nem kék című katalánul leforgatott filmekkel a nyelvet népszerűsítheti - írja a Guardian.

Az alkotások szexuális kalandok sorába bonyolódó szereplői között van egy "vallásos, hűséges és keményen dolgozó" középosztálybeli lány, aki hetente találkozik egy idegennel, akitől számos egyéb mellett megismeri a leszbikus szexet. A rendező, Conrad Son szerint a filmek főként nőknek szólnak, akik ezek segítségével jobban megérthetik a férfiakat. A kritikusok azonban következetesen pornóról beszélnek. Az ABC című spanyol konzervatív lap szerint a szocialista vezetésű katalán koalíció és a Katalán Baloldali Republikánus Párt (ERC) minden eddiginél mélyebbre süllyedt. "A pornófilmek közpénzből való finanszírozása már-már az adófizetők pénzének elsikkasztásával határos."

Azt azonban mind a - katalán szeparatista szimpatizáns - rendező, mind a helyi kormányzat tagadja, hogy pornóról volna szó. Előbbi azt állítja, pornóproduceri tapasztalata alapján meg tudja ítélni, mi pornográfia és mi nem az. Ő inkább művészinek nevezi a filmeket. "Minden normális nyelv lemerülhet a pokol legsötétebb bugyraiba" - védte meg a kezdeményezést Josep-Lluís Carod-Rocira, az ERC elnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKK