Bush további 4400 katonát küld Irakba

2007.03.11. 1:08

További 4400 amerikai katona Irakba vezénylését hagyta jóvá George Bush amerikai elnök, kiegészítve ezzel a már korábban bejelentett több mint húszezer fős csapaterősítést - jelentette be a Fehér Ház.

A jelenleg latin-amerikai körúton tartózkodó Bush péntek este hagyta jóvá a katonák Irakba vezénylését, amelyről helyi idő szerint szombaton Washingtonban számolt be a Fehér Ház.

A tájékoztatás szerint Bush egyúttal kérte a törvényhozástól további 3,2 milliárd dollár jóváhagyását az újabb csapatvezénylés költségeinek fedezésére. A kérés teljesítése azt jelentené, hogy a parlament ennyivel növelné az iraki és afganisztáni amerikai katonai jelenlét, illetve hadműveletek költségeire korábban kért 100 milliárd dolláros összeget. Bush annak ellenére kért több pénzt a törvényhozástól, hogy a testületben szavazati többségbe került ellenzéki Demokrata Párt képviselői vitatják az elnök Irak-stratégiáját.

Bush elnök januárban már bejelentette, hogy 21 500 katonával megerősítik az Irakban állomásozó - jelenleg mintegy 140 ezer fős - amerikai katonai kontingenst. Az intézkedésnek az a célja, hogy Bagdadban és a lázongó al-Anbár tartományban megszilárdítsák a biztonsági helyzetet.

David Petraeus tábornok, az arab országban harcoló amerikai erők új parancsnoka nemrégiben több mint kétezer katonai rendész Bagdadba vezénylését kérte, mert az iraki fővárosban az utóbbi időben jelentősen megnőtt a fogva tartottak száma.

Gordon Johndroe, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője szombaton közölte, hogy a 4400 katona között, akiknek Irakba küldését Bush most engedélyezte, 2400 katonai rendész kap helyet, közel kétezer főt pedig harcoló alakulatok támogatására küldenek az arab országba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK