A törökök szerint mese Öcalan mérgezése

2007.03.12. 18:13

Török szakértők szerint alaptalanok azok az állítások, miszerint Abdullah Öcalan kurd lázadóvezért nehézfémmel mérgezték meg. Bár ügyvédei korábban ennek nyomát mutatták ki a hajában, a törvényszéki szakértők nem találtak semmi gyanúsat.

Török törvényszéki szakértők hétfői bejelentése szerint semmi sem utal arra, hogy Abdullah Öcalan kurd felkelővezért a börtönben folyamatosan mérgeznék. A török hatóság Öcalan haj-, vér- és nyálmintájának teszteredményeire hivatkozva bejelentette: bebizonyosodott, hogy az állítólagos mérgezésről szóló hírek alaptalanok.

Öcalan ügyvédei a hónap elején azt állították, hogy a felkelővezér "krónikus mérgezés áldozata", hajának vizsgálata során pedig a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségben stronciumot és krómot találtak. Mindkét elem nagyobb mennyiségben mérgezőnek számít. A török igazságügyi minisztérium az ügyvédek állításait nyomban alaptalannak nevezte, és hatáskörében az ügy azonnali kivizsgálását ígérte.

Abdullah Öcalan 1999 óta tölti - magánzárkában - életfogytig tartó büntetését az Isztambultól nem messze, a Márvány-tengeren fekvő Imrali börtönszigeten. Az általa évtizedeken át vezetett kurd szeparatista szervezet merényleteinek következtében mintegy 37 ezer ember vesztette életét Törökországban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK