Késes keletiektől rettegnek az olasz vonatok

2007.03.12. 12:27

Éjszakai vonatokat támadnak meg és fosztanak ki Olaszországban vonatrablásokra specializálódott bűnbandák tagjai - írja a Guardian. A késes rablók módszerei a cowboyfilmek világát idézik, a préda pedig olyan kapós, hogy néha már a rivális bandák is szembekerülnek egymással.

"Olasz zsebesek mindig is dolgoztak ezeken a vonatokon, de az új generáció kelet-európaiakból áll, akik késekkel és más szúróeszközökkel szerelkeznek fel, és bezárják az őröket, ha szembeszegülnek velük" - panaszkodott a Guardiannek a lombardiai vasúttársaság munkatársa. A brit lap szerint a fent említett csoportok nem egyszerűen garázdálkodnak, hanem a 19. századi nagy vonatrablások aranykorát idézően tartják rettegésben az olasz hálókocsik utasait.

A bandák a legegyszerűbb megoldásokat alkalmazzák. Milanóban felülnek a vonatra mint hétköznapi utasok, szép lassan becserkészik és ártalmatlanná teszik az őrt, kirámolnak pár hálókocsit, meghúzzák a vészféket, leugranak, társaik pedig egy előre megbeszélt helyen, a senki földjén felveszik őket autóval, és elillannak, mint a kámfor.

A módszer terjedőben van. Az idei év első két hónapjában 10, tavaly 29 ilyen vonatrablás volt, míg egy évvel korábban csak 8, az azt megelőző évben pedig csak 4. A préda ráadásul kapós, tavaly decemberben volt olyan eset, hogy két rivális banda tagjai összetűzésbe kerültek egy olyan vonaton, amelyet mindkét csoport tagjai kiszemeltek maguknak. A bandatagok nem riadnak vissza az erőszaktól sem. A kalauzok és biztonságiak sokszor nem ússzák meg a vonatrablásokat zúzódás, szúrt seb vagy gázspray nélkül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK