Nem alkusznak a kalifákkal és a nyilakkal a németek

2007.03.12. 11:34

Egy szélsőséges csoport terrortámadások elkövetésével fenyegette meg a német és az osztrák kormányt. A feltételezett terroristák azt követelték, hogy mindkét ország vonja ki katonáit Afganisztánból. Egy másik fegyveres csoport azzal fenyegetőzött, hogy kivégez két német túszt, ha Berlin nem vonja ki csapatait Afganisztánból. A fenyegetések miatt megszigorították a biztonsági intézkedéseket Németországban.

Megszigorították a biztonsági intézkedéseket egész Németországban azt követően, hogy egy iszlamista csoport az ország elleni terrortámadásokkal fenyegette meg a berlini kormányt. Hasonló fenyegetés érkezett az osztrák kormány címére is. A feltételezett terroristák azt követelték, hogy mindkét ország haladéktalanul vonja ki katonáit Afganisztánból. Az üzenetet a Kalifátus Hangja elnevezésű csoport nevében tették fel a világhálóra vasárnap.

Egy nappal korábban Németország egy másik üzenetet is kapott. Egy iraki fegyveres csoport azzal fenyegetőzött, hogy kivégez két német túszt - egy 61 éves német asszonyt és felnőtt fiát -, amennyiben Berlin nem vonja ki csapatait tíz napon belül Afganisztánból. Az Igazságosság Nyilai elnevezésű szervezet fenyegetése ugyancsak egy internetes honlapon jelent meg. A felvételen a február első hetében, Bagdadban elrabolt Hannelore Marianne Krause és fia könnyezve, drámai hangon arra kérte Angela Merkel kancellárt, hogy teljesítse az elrablók követelését.

Hétfőn több magas rangú német politikus is közölte, hogy komolyan veszik a fenyegetéseket, és szerte az országban megerősítették a biztonsági intézkedéseket. Wolfgang Schauble belügyminiszter rádiónyilatkozatában hangsúlyozta: nem tartják kizártnak az esetleges terrortámadásokat, de Németország semmilyen körülmények között sem enged a zsarolásnak. A miniszter utalt arra, hogy az ország továbbra is teljesíti az afganisztáni békefenntartásban vállalt feladatát.

Az elmúlt években kétszer raboltak el német állampolgárokat Irakban, 2005 végén Susanne Osthoff régészt, 2006 elején pedig Thomas Nitzschke és René Bra:unlich mérnököket. Az elrablók később szabadon bocsátották a túszokat, sajtóértesülések szerint a német kormány által kifizetett, tetemes váltságdíj fejében. Berlin hivatalosan viszont soha nem ejtett szót az állítólagos váltságdíjról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK