Észak-Korea még mindig termelhet plutóniumot

2007.03.14. 6:53

Észak-Korea eddig még nem állította le plutónium előállítására is alkalmas reaktorát, legalábbis a dél-koreai hatóságok nem látták ennek jelét. Közben a kommunista országba érkezett Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, hogy rávegye az északi vezetést, rendezze kapcsolatait a szevezettel.

Dél-Korea nem észlelte annak jelét, hogy Észak-Korea leállítaná jongbjoni atomlétesítményét, jóllehet azt előírja a Phenjan atomfegyver-programjának leszerelésére vonatkozó hatoldalú megállapodás - közölte szerdán Szöulban Szong Min Szun dél-koreai külügyminiszter. A Phenjantól mintegy kilencven kilométerre fekvő jongbjoni létesítményben Észak-Korea nukleáris fegyver előállításához felhasználható plutóniumot termel.

A kommunista Észa-Korea tavaly októberben bejelentette, hogy sikeres kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Idén februárban azonban megállapodott az atomprogram leszereléséről Kínával, az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Dél-Koreával és Japánnal. Vállalta, hogy energiaszállításokért és biztonsági garanciákért cserébe április közepéig bezárja a jongbjoni létesítményt.

Közben Phenjanban tárgyal Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki a NAÜ-ellenőrök visszatéréséről szeretne megállapodásra jutni Észak-Koreával, hogy életbe léphessen a hatoldalú tárgyalásokon február 13-án létrejött megállapodás és mielőbb normalizálódjanak az ENSZ szakosított szervezete és Phenjan kapcsolatai.

Baradei szerda reggel Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettessel, Phenjan nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalójával szeretett volna megbeszélést folytatni, ám a Kyodo japán hírügynökség szerint a találkozó nem jött létre. Baradei ehelyett egy másik észak-koreai külügyminiszter-helyettessel ült tárgyalóasztalhoz. A NAÜ főigazgatója a nap folyamán várhatóan visszarepül a kínai fővárosba, ahol külföldi diplomatákat tájékoztat majd megbeszélései eredményeiről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK