Kegyes fókanyúzásról szól az európai csillagok háborúja

2007.03.16. 9:58

Brutálisan mészárolnak le évente többszázezer fókát, sokukat még élve nyúzzák meg - állítják a fókavadászat ellen küzdő szervezetek. Az egyik főbűnösnek Kanadát tartják, a másiknak az Európai Uniót, amely a fókából készült termékek egyik legnagyobb felvevő piaca. Az Európai Parlament képviselői megszánták a viccesen mozgó emlősöket, és betiltanák a fókatermékek behozatalát. Az Európai Bizottság azonban szőrös szívűnek mutatkozik, és nem ért egyet a tilalommal. Évtizedes vita sztárok és politikusok, állatvédők és vadászok között.  

Az Északi-sarkkör hómezőit minden tavasszal hatalmas vértócsák tarkítják. Március 29-én kezdődik ugyanis a kanadai fókavadász szezon, és ilyenkor többszázezer - menekülni képtelen - fókát mészárolnak le, hogy prémjüket lenyúzzák és használati cikkeket készítsenek belőlük. Egy nemzetközi állatorvos csoport szerint az általuk megvizsgált fókák 42 százaléka megnyúzáskor még életben lehetett.

Az állatvédők elsősorban a kanadai kormányt vádolják, amely engedélyezi a fókavadászatot. A tiltakozók igyekeznek a keresleti oldalt is csökkenteni: azt akarják, hogy Európa, amely a fókából készült termékek egyik legnagyobb felvevő piacának számít, tiltsa az ilyen cikkek kereskedelmét. Az Egyesült Államok már 1972-ben betiltotta a fókából készült termékek forgalmazását, az Európai Unió 1983-ban hozott részleges tilalmat.

A fókavadászatot támogatók szerint azonban az elmúlt években jelentősen megnőtt a fókaállomány, és azzal védekeznek, hogy az előforduló kegyetlenségekért nem lehet felelőssé tenni mind a 6000 kanadai vadászt. "Megfelelően szabályozzuk a fókavadászatot Kanadában" - mondta Stephen Harper kanadai miniszterelnök, aki kiállt a fókavadászat folytatása mellett. A kormány szerint a megölt fókák 90 százalékát lelövik, és nem agyonverik, amint azt a tiltakozók állítják.

Erőfitogtatás fókákkal

Az állatvédők és a fókavadászok harca két európai intézmény furcsa küzdelmévé vált. Az Európai Parlament az állatvédők, az Európai Bizottság pedig a fókavadászok oldalán áll a kérdésben. A két intézmény az utóbbi években mind többször csapott össze, az európai képviselők gyakran hasonló, népszerűnek számító ügyeket használnak erőfitogtatásra a Bizottsággal szemben.

Az Európai Parlament szerint a fókavadászat brutális és kegyetlen gyakorlat, és ezért a nemzetközi fókavadászat elleni világnapon - március 15-én - ismét napirendjére vette a kérdést. Az EP képviselői még 2006 szeptemberében nyilatkozatban szólították fel az Európai Bizottságot, hogy tiltsa be a fókákból készült termékeket az EU-ban. Ennek egyik indoklása volt, hogy szerintük "az elmúlt négy év során több mint másfél millió - többségében három hónapnál fiatalabb - grönlandi fókát pusztítottak el az Atlanti-óceán északnyugati részén".

"Az Európai Bizottság haladéktalanul dolgozzon ki rendelettervezetet valamennyi grönlandi és hólyagosfóka-termék importjára, exportjára és értékesítésére vonatkozó tilalomról" - állt a szeptemberi nyilatkozatban, amely szerint "amikor legutóbb, az 1950-es és 60-as években az évente elpusztított fókák száma a jelenlegi mértékű volt, a fókaállomány kétharmadával csökkent".

Az Európai Bizottság azonban nem támogatta a tilalmat. Egy 1983-ban elfogadott - a fiatal fókák prémjének behozatalát tiltó - rendeletre hivatkoznak, amely az indoklás szerint "megfelelő védelmet nyújt". A Bizottság szerint a fókák populációja "jelentősen nőtt" az elmúlt három évtizedben az Északi-sarkkör kanadai és atlanti részén, a grönlandi fókák száma például 2 millióról 6 millióra nőtt, és nem is számítanak veszélyeztetett fajnak.

A Bizottság azonban kilátásba helyezte, hogy lépéseket tesz, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a fókák "humánus vadászatára vonatkozó előírásokat" nem tartják be. Emellett nem ellenzik, hogy a tagállamok egyenként döntsenek a fókából készült termékek betiltásáról.

Belgium 2006 őszén már így döntött, annak ellenére, hogy Loyola Hearn kanadai halászati miniszter érzelmi zsarolással igyekezett eltántorítani a belga politikusokat az importtilalomtól. "Ez elvenné a megélhetést azoktól a kanadai családoktól, amelyeknek tagjai Belgiumért ontották vérüket a flandriai harcmezőkön, az I. világháborúban" - mondta Hearn.

Celebdivat

A fókavadászat elleni tiltakozás divatot is teremtett azoknak a hírességeknek a körében, akik lemaradtak Afrika megmentéséről. Sir Paul McCartney, a Beatles egykori gitárosa és válófélben lévő felesége, Heather Mills ex-modell 2006 márciusában csatlakoztak a fókavadászat "szükségtelen brutalitása" elleni tiltakozáshoz, amikor fókák és kamerák közé feküdtek a sarkkörön.

Tiltakozott már a fókavadászat ellen az állatvédelem régi harcosának számító Brigitte Bardot francia színésznő, Pamela Anderson, a MacGyvert alakító Richard Dean Anderson színész, az ex-James Bond Pierce Brosnan, Mick Jagger a Rolling Stones énekese, és a Red Hot Chili Peppers is.

Van azonban aki, a fókák agyonverésének joga mellett érvel. A provokatív stílusáról ismert brit konzervatív képviselő, Boris Johnson, a Spectator magazin főszerkesztője szerint a fókák lelövése nem humánusabb, mint az agyonverésük, "ráadásul az ólomgolyó elég drága és nem túl környezetbarát".

Johnson szerint morálisan nincs különbség 10 ezer vagy 350 ezer foka meggyilkolásának engedélyezése között. "Hadd emlékeztessek, hogy évente több millió tehenet, és birkát teszünk ki sötét terrornak a mészárszékeken: áramot vezetünk az agyukba, aztán elvágjuk a torkukat. Igaz, a kanadai tévétársaságok helikopterei nem köröznek a vágóhidak felett" - írta Boris Johnson a Daily Telegraphban.

A fókavadászatot övező médiafigyelemről szólva hozzáteszi: "az erőszakot bemutató tévéképek riasztóak lehetnek, felháborodást is okozhatnak, de nem mindig mutatják be a teljes igazságot". A világszerte tartott tüntetések, és tiltakozó akciók azonban idén is felszítják az évtizedek óta tartó vitát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK