Indulhat a francia elnökségért Le Pen, a nagy menetelő

2007.03.14. 16:19

Két nappal a hivatalos határidő lejárta előtt sikerült összegyűjteni elegendő támogató aláírást a radikális Jean-Marie Le Pennek ahhoz, hogy beszállhasson a francia elnöki székért folyó versenybe. A 78 éves Le Pen öt éve ugyanilyen nehéz helyzetből indult, de végül második lett, maga mögé utasítva a szocialisták nagyágyúját.

Jean-Marie Le Pennek, a francia radikális Nemzeti Front (FN) elnökének és államfőjelöltjének sikerült összegyűjtenie a hivatalos elnökjelöltséghez szükséges ötszáz támogatói aláírást - jelentette be szerdán Louis Aliot, a párt országos titkára. A francia elnökjelölteknek péntekig kell eljuttatniuk az Alkotmánytanácshoz a 47 289 megválasztott országos, regionális vagy helyi képviselő közül minimum harminc megyéből legalább ötszáznak a támogató aláírását ahhoz, hogy indulhassanak az április 22-re kiírt első fordulóban. Le Pen korábban többször hangoztatta, hogy jelöltsége veszélybe került, mert "nagyon nehezen" tudja az aláírásokat összegyűjteni.

A választáson ötödszörre induló 78 éves politikus 2002-ben meglepetésére a szocialista Lionel Jospint megelőzve bejutott a második fordulóba. Az első fordulót megelőzően akkor is az utolsó pillanatig kétes volt részvétele az elnökválasztáson.

Marine Le Pen, az apja által irányított párt alelnöke szerint az FN több mint kétszáz aktivistájának köszönhető, hogy összegyűlt az ötszáz aláírás. A kampányfőnök szerint nem sok hatása volt a konzervatív jelölt, Nicolas Sarkozy belügyminiszter kijelentésének, miszerint a demokrácia nevében "harcolni fog" azért, hogy Le Pen és Olivier Besancenot trockista jelölt is indulhasson az államfőválasztáson.

A közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy azoknak a választóknak, akik öt évvel ezelőtt bejuttatták a második fordulóba Le Pent, csak 59 százaléka szándékozik ismételten rá szavazni, és 28 százaléka inkább Sarkozyt támogatja. Az első fordulóban Le Penre szavazók nagy része pedig feltehetően Sarkozyre adja voksát, ha a radikális öreg róka a második fordulóba már nem jut be. Ha viszont támogatók hiányában Le Pen nem tudott volna indulni az elnökválasztáson, potenciális szavazóinak feltehetően a fele szavazott volna automatikusan Sarkozyre.

A legutóbbi felmérések alapján Le Pen a szavazók 13 százalékával a negyedik helyen végezne Nicolas Sarkozy, a szocialista Ségolene Royal és a centrista Francois Bayrou mögött, ha most lenne az elnökválasztás első fordulója. Hagyományos radikális követeléseként az FN elsősorban a "nemzeti preferencia" jegyében a bevándorlás teljes leállításában látja a franciák problémáinak megoldását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK