Szegények szipolyozásával vádolják az EU-t

2007.03.14. 12:14

Szegény országokon nyerészkedik az EU - így foglalható össze azoknak a nemzetközi civil szervezeteknek a kritikája, amelyek az afrikai és karibi országokkal kötött szabadkereskedelmi megállapodásai miatt támadják az EU-t. A bírálat szerint az EU elképzelései kényszerhelyzetbe hozzák a szegény országokat: vagy aláírják a számukra előnytelen megállapodásokat vagy kockára teszik segélyeiket is. Az EU viszont azt állítja, hogy csak kedvező kereskedelmi és befektetői környezetet próbál teremteni.

Fejlesztés ellenes és a szegénységet erősítő egyezményeket készül kötni az EU afrikai és karibi államokkal - állítja több nemzetközi civil szervezet, élükön a szegénység ellen küzdő brit Oxfammel. Az jelenleg dolgozik azoknak a szabadkereskedelmi egyezményeknek a megújításán, amelyek a volt európai gyarmatokkal folytatott árucserét szabályozzák.

A 2007 végén lejáró megállapodásokat felváltó új egyezmények kritikusai szerint az Európai Bizottság előterjesztésében számos olyan pont van, ami gáncsolja a szegénység elleni küzdelmet és tönkre teszi a térségben élők megélhetését. "Az EB olyan javaslatokat próbál átnyomni, amelyek fejlődésellenesek... biztosítaniuk kell, hogy ezeket az igazságtalan és kiegyensúlyozatlan egyezményeket ne fogadják el jelenlegi formájukban" - fogalmazott Luis Morago, az Oxfam illetékese.

Az uniós javaslat egyik eleme például, hogy az érintett országoknak csökkenteniük kéne az EU-ból érkező javakra kivetett vámokat. Számos karibi állam költségvetési bevételeinek több mint felét azonban a behozott árucikkekre kivetett vámok teszik ki.

Az EU ugyanakkor azt állítja, hogy nem saját cégeinek próbál kedvező piaci feltételeket kicsikarni a terjeszkedéshez, hanem segíteni próbál a fejlődő országoknak a kereskedelmi határok lebontásában, ami fokozatosan javíthatja a kereskedelmi és befektetési feltételeket.

Az előterjesztés más kritikusai szerint az EU eljárása köpönyegforgató. Több ország esetében ugyanis a kereskedelmi egyezmények aláírásához kötik a segélypolitika folytatását, így azok az országok, amelyek nem egyeznek bele a civilek szerint hátrányos megállapodásba, kockáztatják azt is, hogy egyúttal segélyeiket is elbukják. A kritikusok felróják az EB-nek azt is, hogy eddig nem volt nyitott az alternatív megoldások kidolgozására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK