Megszavazták az egységkormányt a palesztinok

2007.03.17. 16:57

Szombaton megszavazta az egységkormányt a palesztin parlament. A Hamász és a Fatah így most vállvetve irányíthatja az országot, ám kérdéses, hogy elég lesz-e Izraelnek és a nemzetközi közösségnek, hogy a radikálisok bevették a kormányba a mérsékeltebb palesztinokat is.

Megszavazta szombaton az új egységkormányt a palesztin parlament. Az új kabinetben mind Iszmáil Haníje miniszterelnök radikális iszlamista Hamász pártjának, mind Mahmúd Abbász elnök mérséklet Fatah pártjának a képviselői helyet kaptak. A voksoláson, amely egyszerre folyt Gázában és a ciszjordániai Rámalláhban, 83-an szavaztak a kormányra, és hárman ellene. A 25 minisztériumból 12 jutott a Hamásznak, hat a Fatahnak, hét - köztük a fontos pénzügyi, külügyi és belügyi tárca - pedig "függetleneknek" vagy kis formációk tagjainak.

Kérdés ugyanakkor, hogy mire megy az egységkormány, amelyet - a radikális Hamász részvétele miatt - továbbra sem tekint partnernek Izrael. A zsidó állam szerint az új kabinet támogatja a terrort a palesztin állam létrehozásának eszközeként, ezért el kell szigetelni.

Izrael felszólította a nemzetek közösségét, hogy továbbra is ragaszkodjon ahhoz a három ponthoz - Izrael elismeréséhez, a korábbi palesztin-izraeli megállapodások tiszteletben tartásához, az erőszakról való lemondáshoz -, amelyeket feltételül szabott a palesztin kormánynak szánt, tavaly befagyasztott segélyek feloldásához. A német Der Spiegel ugyanakkor úgy tudja, hogy az EU az izraeli fenntartások ellenére is közeledni fog az új palesztin kormányhoz.

Kérdés az is, mire jut egymással két rivális erő egy kormányban. A Hamász és a Fatah viszonya ugyanis nem nevezhető kiegyensúlyozottnak, az egységkormányról kötött megállapodás előtt például véres utcai harcokat vívtak a két szervezet hívei a palesztin területeken.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK