Számold meg a fogaid, hátha te vagy Buddha!

2007.03.17. 14:11

Tüz csap ki testéből, hónapokig meditál étlen, szomjan, semmi kétség, feltűnt az új Buddha, a nagyszerű lény, aki magában hordozza a világosságot - állítja több ezer zarándok és pár nepáli fanatikus a Buddha fiúként emlegetett kamaszról. A szkeptikusok szerint azonban hazugság a fiúról szóló minden történet, a látványosság egyszerű vásári trükk. A vita megoldhatatlannak tűnik, pedig a buddhista hagyomány pontosan leírja, mik a testi és lelki jegyei azoknak, akik előtt nyitva áll a megvilágosodás útja. Hosszú ujjak, 40 fog, dús testszőr - magadra ismersz?

Maga a megvilágosodott Buddha vagy egy mezei szélhámos - két éve ezen törik a fejüket a nepáliak és lassan a világ jelentős része is. A vita 2005 májusa után robbant ki, mikor Ram Bahadur Bandzsan meditációba kezdett a nepáli fővárostól 160 kilométerre egy fojtófüge gyökerei között.

Étlen, szomjan

A 10 hónapos meditáció során állítólag se nem evett, se nem ivott, se nem aludt. Híre lassan elterjedt, zarándokolni kezdtek hozzá a hívők, pusmogni kezdtek, hogy a 16 éves fiú Buddha reinkarnációja, a megvilágosodott visszatért a földi halandók közé.

A sztorit felkapta a külföldi sajtó is, az egyre ismertebbé váló Ram pedig vásári árucikk lett: a meditációjának helyt adó fától nem messze árusok pultjai jelentek meg, ételt, italt, imatekercseket vásárolhattak a messziről érkező zarándokok, kinyomtatták Ram életrajzát, CD-k jelentek meg képével és sok más csecsebecsével bolondították az arra járókat.

Ram eközben némán ült a fa gyökerei között, hogy aztán 2006 márciusában minden feltűnés nélkül kereket oldjon. Híveinek azt mondta, máshová kell mennie meditálni, majd 10 hónapra elnyelte a dzsungel. Karácsonykor visszatért ismét a fügefa alá. A fiú iránti odaadást jól mutatja, hogy hívei verset írtak hozzá, a köré szerveződő felhajtásról pedig árulkodik az is, hogy neve utazási fórumokon is felbukkant már.

"Ne nevezzenek Buddhának"

Kultusza annak ellenére is töretlen, hogy ő maga jelentette ki: nem Buddha, nem megvilágosodott. "Mondjátok meg az embereknek, hogy ne nevezzenek Buddhánk, mert nincsenek meg bennem azok az erők, amik egy Buddhában megvannak" - intette fanatikus híveit. Megvizsgálta egy buddhista szakértőkből álló szervezet is, amely szintén megállapította: a fiú nem Buddha, csak egy minden tiszteletet megérdemlő aszkéta.

A pletykának azonban már nem lehetett útját állni. A Buddha fiú hívei esküsznek rá, tavaly januárban látták, amint láng csapott fel a testéből, elégtek 9 hónapja viselt rongyai, ő maga viszont mindenfajta égési sérülés nélkül megúszta a dolgot. A jelenésről állítólag videofelvétel is készült.

A fiú elkötelezett híveinek táborát erősíti a Discovery Chanel 96 órás folyamatos filmfelvétele is, amelynek ideje alatt Ram tényleg nem evett, nem ivott és nem aludt. "Rengetegen maradnak mellette egész éjszakákon át és senki nem látta még, hogy táplálékot vett volna magához" - bizonygatta egy helyi bazár tulajdonosa.

Túl ártatlanok

A szokatlan lelkesedés persze megosztja az embereket. Az amerikai Time magazin racionális magyarázatot próbált adni a fiú népszerűségére. Állást ugyan nem foglalt az ügyben, de kétkedése érezhető, amikor azt írja: "a szegénységben senyvedő, háborúskodásba merült Nepálnak jól jönne egy megváltó".

A legnagyobb nepáli napilap, a Kantipur újságírója legalább tízszer ellátogatott a meditáló fiúhoz, de nem győzte meg a produkció. Szerinte a helyiek túl ártatlanok, hogy átlássanak a csaláson. A helyi hatóságok nyíltan terjesztették, hogy a fiú bábu vagy halott tetem, még orvosokat is küldtek, hogy megvizsgálják Ramot, a hívők azonban senkit nem engednek közel hozzá segítőin kívül, mondván: csak megzavarnák szent elmélkedésében.

Forrás: EPA
Visszatér-e még?

A viták egyre méltatlanabbul lealacsonyodnak. Egyesek képekkel próbálják bizonyítani, hogy Ram még csak nem is fogyott tíz hónapos meditációja során, míg támogatói pont ennek az ellenkezőjét olvassák ki a képekből. A nepáli hatóságok azt terjesztik, hogy a Ram látogatóitól begyűjtött adományok és a helyszínen értékesített ajándéktárgyak eladásából befolyó bevétel 75 százaléka a maoista lázadókat segíti. A Ramot támogató társaság számláját - amin állítólag csaknem 85 ezer dollár (17 millió forint) gyűlt már össze - be is fagyasztották.

De sok helyi és a helyszínre zarándokló tízezrek többsége csak legyint: "Minket nem érdekel, amit a világ mond".

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK