Elhagyta hétfőn a Biztonsági Tanács Koszovónak szentelt ülését Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet, aki a koszovói függetlenség pártolásával vádolta meg a tartományt vezető ENSZ-diplomatát, és követelte az eredménytelenül zárult státustárgyalások folytatását.

Joachim Rücker, a koszovói ENSZ-kormányzat (UNMIK) vezetője a BT előtt ismertette szokásos, három hónapos jelentését a dél-szerbiai tartományban uralkodó állapotokról, majd a nagykövetek zárt ajtók mögött folytatták a tanácskozást. Még javában zajlott az eszmecsere, amikor Vitalij Csurkin elhagyta az üléstermet, majd várakozó újságíróknak nyilatkozva keresetlen szavakkal ostorozta és elfogultsággal vádolta Rückert, jelentését pedig megalapozatlannak minősítette.

"Ez még egy jele a helyzet rossz kezelésének. Rücker inkább a függetlenségért szállt síkra, semmint tájékoztatott a koszovói helyzetről" - mondta Csurkin.

Az orosz nagykövet szerint egyelőre korai beszélni arról, hogy Moszkva élni fog-e a BT-ben vétójogával, amikor a testület állást foglal az Ahtisaari-tervről. Csurkin megismételte Moszkva álláspontját, amely szerint Oroszország folytatni kívánja a státustárgyalásokat. Martti Ahtisaari, az ENSZ-főtitkár koszovói megbízottja azonban következetesen elutasítja a moszkvai kérést. - "A mi álláspontunk változatlan. A két fél között lezajlott bécsi tárgyalások kifulladtak" - mondta Ahtisaari szóvivője, Remi Dourlot hétfőn.

Washington közben azt a moszkvai követelést utasította el, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár új koszovói megbízottat nevezzen ki Ahtisaari helyett. Sean McCormack washingtoni külügyi szóvivő hétfőn leszögezte, hogy Ahtisaari jól végzi a dolgát, és továbbra is élvezi az Egyesült Államok támogatását. Washington a szerb ellenvetések ellenére szorgalmazza a koszovói kérdéskör gyors rendezését - tette hozzá.

Martti Ahtisaari eredeti rendezési terve az államiság minden jellemzőjével felruházná az ENSZ irányítása alatt álló dél-szerbiai tartományt. Jóllehet javaslatában nem szerepel sem a "szuverenitás", sem a "függetlenség" kifejezés, a tartománynak lennének állami jelképei, saját alkotmánya, Koszovó köthetne nemzetközi szerződéseket, tagja lehetne meg nem nevezett nemzetközi szervezeteknek, jogrendszere pedig gyakorlatilag teljesen különválna a szerbiaitól.

A szerbiai és a koszovói szakértők, illetve politikai vezetők február végén és március elején napokon át tanácskoztak Bécsben az Ahtisaari-tervről, de hasztalan. Az álláspontok között továbbra is mély szakadék tátong: míg Pristina számára kizárólag Koszovó függetlensége elfogadható, Belgrád mindenbe beleegyezne, csak az effajta "területcsonkításba" nem.