Háború volt a tavalyi libanoni konfliktus

2007.03.19. 20:10

Izrael hivatalosan háborúnak minősítette a Hezbollah libanoni síita szervezettel tavaly vívott fegyveres konfliktusát, bár nevet még nem talált neki.

A fegyveres konfliktust egy miniszteri bizottság "nevezte ki" hétfőn háborúnak. A testület elnöke, Jákov Ederi tárca nélküli miniszter közölte, hogy várakozása szerint egy héten belül nevet is találnak a háborúnak.

Az izraeliek többsége a tavaly júliusban-augusztusban lezajlott összecsapásokat a "második libanoni háborúként" emlegeti, arra utalva, hogy ez volt a Palesztinai Felszabadítási Hadsereggel 24 évvel ezelőtt vívott - ezek szerint "első" - libanoni háború után a második. Ederi ezt helyteleníti, mondván, hogy az 1982-as konfliktust hadműveletként kezelték, nem háborúként. Ederi az "északi háború" elnevezést javasolta.

A zsidó államban a tavalyi fegyveres konfliktusban meghalt 117 izraeli katona és 41 polgári személy egyes hozzátartozói kérték, hogy keressenek háborús nevet az összecsapásoknak, mondván: ha a sírkövekre rávéshetnék a háború szót, azzal méltó emléket állítanának az áldozatoknak.

A libanoniak általában a "júliusi háborúként" emlegetik a tavalyi háborúskodást, amelyet a Hezbollah pedig "isteni győzelemnek" nevez.

Libanonban 1200 ember, többségében polgári személy vesztette életét a háborúban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK