HRW: Az USA hőssé tette a terroristákat

2007.03.19. 15:04

Ahelyett, hogy véreskezű tömeggyilkosként törvény elé állította volna az USA az al-Kaida vezetőit, hőst csinált belőlük - állítja a Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet igazgatója. Tom Malinowski szerint a Bush-kormány, csak hogy saját módszereit védje, teljesen kiforgatta a terrorizmus körül kialakult értékítéletet. Így lettek mára a terroristák egyszerű bűnözőkből dicső harcosok.

Amióta létezik terrorizmus, a terroristák azzal igyekeznek legitimizálni akcióikat, hogy katonáknak állítják be magukat. A legtöbb szélsőséges, erőszakos cselekményektől sem visszariadó csoport neve is erről árulkodik. Vannak köztük, akik hadseregnek, mártíroknak, parancsnokságnak nevezik magukat, csak azért, hogy véres akcióikat azzal támaszthassák alá: tevékenységük nem önkényes erőszak, hanem háborús tett - írja a terrorizmus logikájáról szóló cikkében Tom Malinowski, a Human Rights Watch (HRW) nevű amerikai jogvédő szervezet igazgatója.

Ezzel szemben - írja Malinowski - a terrorista csoportokkal szembekerülő kormányok azzal igyekszenek elvenni az ellenállók állításainak élét, hogy bűnözőknek, banditáknak bélyegzik őket. A terrorizmus körüli definíciós huzavona a 2001. szeptember 11-i New York és Washington elleni öngyilkos merényletek után vett teljesen új irányt a Bush-kormány jóvoltából.

Az amerikai kormány a merényleteket követően háborút hirdetett az al-Kaida és a terrorizmus ellen, amivel elütötte magát attól a lehetőségtől, hogy törvényszegőknek bélyegezze az ellenséget. Ezzel egy időben az ellenséges fegyvereseket pedig harcosoknak minősítette, akiket hadi törvénykezésnek lehet alávetni, akiket ki lehet vonni a polgári bíráskodás hatálya alól.

A HRW igazgatója szerint azonban ez az al-Kaida-vezér Oszama bin Laden malmára hajtja a vizet, aki ezzel tökéletes önigazoláshoz jutott: nem elvetemült tömeggyilkos, hanem a világ szuperhatalmával versengő fenséges sereg vezére. Egyúttal pedig segítséget kapott arra is, hogy megmagyarázza tettét: ha a terrorizmus nem önkényes, egyéni akció, hanem háborús állapot, akkor nem bűn megölni az ellenséget sem. Ez nem más, mint egyszerű háborús tett, azt pedig senki nem várhatja, hogy egy háború ártatlan áldozatok nélkül záruljon.

Malinowski szerint megértette az ellentmondást az USA is, legalábbis erre utal, hogy az amerikai hadsereg egyik kézikönyvében az olvasható: a nem szokványos ellenséggel (ilyen pl. az al-Kaida) szembeni fellépésnél nem várható el az ellenfél összes fegyveresének elfogása vagy megsemmisítése. A kívánatos cél az ellenség támogatottságának lenullázása, legitimitásának meggyengítése.

További problémát jelent ugyanakkor, hogy az új felállás elenyésző előnyhöz juttatja csak az USA-t. Mindössze annyit ér el, hogy az ellenséges harcosokat ítélet és vádemelés nélkül tarthatja fogva hónapokig, évekig. Ugyanakkor hiába szereznek a kihallgatók hasznos információkat ezeknek a törvénytelen fogva tartásoknak a segítségével, az ár, amit ezért fizet az USA, hatalmas: Amerika elvesztette morális vezető szerepét és annak a lehetőségét, hogy megfossza hitelüktől ezeket a gyáva bűnözőket - írja Malinowski.

Bush számára a kihívás szeptember 11. után az volt, hogy az olyan embereket, mint bin Laden, törvény elé állítsa anélkül, hogy hőst csinálna belőlük. Ennek az ellenkezője történt végül - zárja sorait a HRW igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK