Betiltaná az iskolai melegvitákat a lengyel kormány

2007.03.20. 10:29

A lengyel kormány gyorsított eljárásban igyekszik elfogadtatni egy olyan törvényt, ami kitiltaná az iskolákból a homoszexualitással kapcsolatos vitákat - írja a Guardian. A kormány arra hivatkozik, hogy a tervezett törvény a gyerekek családról alkotott képét védi, jogvédők szerint azonban kirekesztő és sérti a szólásszabadságot.

A lengyel kormány azt tervezi, hogy betiltja a homoszexualitással foglalkozó kérdések megvitatását az ország összes oktatási intézményében - írja a Guardian. A tilalmat megszegő tanárokat elbocsátással, pénzbüntetéssel vagy szabadságvesztéssel sújthatják.

Roman Giertych lengyel oktatási miniszter azt mondta: szeretné elérni, hogy hasonló tilalmat vezessenek be az egész EU-ban. Giertych szerint a törvény célja "a homoszexualitás és más devianciák népszerűsítésének tiltása".

"Valakinek útját kell állnia a homoszexuális propagandának, hogy a gyerekeknek ne téves nézeteik legyenek a családról" - fogalmazott a miniszter. A törvényhozás gyorsított eljárásban tárgyal a javaslatról. A brit lap szerint már ebben a hónapban elfogadhatják a jogszabályt.

Lech Kaczynski lengyel elnök támogatásáról biztosította a törvényt, bár jogvédők arra hívták fel a figyelmet, hogy a tervezett jogszabály sérti a szólásszabadságot, a melegek megkülönböztetéséhez vezethet és az AIDS-szel kapcsolatos fontos információktól zárja el a fiatalokat.

A közvélemény-kutatások szerint Lengyelországban az utóbbi hónapokban erősödött a melegekkel szembeni ellenszenv - írja a Guardian.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK