Bush nem válik meg igazságügy-miniszterétől

2007.03.20. 18:40

George Bush amerikai elnök nem hajlandó megválni igazságügy-miniszterétől, akinek leváltását a demokrata párti politikusok mellett már republikánus körökben is szorgalmazzák. A politikus eltávolította a szerinte a rendszerhez illojális ügyészeket. Egyes kormányzati értesülések szerint a Fehér Ház már keresi Alberto Gonzales utódát. Bush elnök viszont telefonon biztosította Gonzalest, régi barátját és jogi tanácsadóját arról, hogy bizalma töretlen, nincs szó leváltásáról.

Az amerikai kormányzati struktúrában a szövetségi vádhatóság feje, a főügyész egyben az adminisztráció tagja, ő tölti be az igazságügy-miniszteri posztot. Az ellenzéki vádak szerint Gonzales politikai irányítás alá vonta a tárcát; egy most nyilvánosságra került minisztériumi belső e-mail üzenetváltás arról tanúskodik, hogy a miniszter politikai tisztogatást végzett, a kormány iránt nem kellően hű ügyészektől vált meg tavaly.

Dana Perino fehér házi helyettes sajtófőnök kedden közölte: hamisak azok a mendemondák, hogy Gonzales utódát keresik. Az elnök "határozott támogatásáról" biztosította a minisztert - tette hozzá.

A liberális sajtó az utóbbi napokban úgy állította be, hogy Gonzales további minisztersége immár kérdéses. Főleg azután, hogy Tony Snow fehér házi szóvivő úgy fogalmazott, Gonzales "remélhetőleg" miniszter marad. Nancy Pelosi képviselőházi elnök a The Chicago Tribune-nak úgy nyilatkozott: minden bizonnyal új igazságügy-miniszterre lesz szükség.

A The Politico internetes hírportál nevük eltitkolását kérő republikánus tisztviselőktől viszont úgy értesült, a Fehér Ház keresi Gonzales lehetséges utódát, mivel a minisztert már a kormánypárti politikusok sem támogatják a Capitoliumban. Több konkrét név is felmerült, a legesélyesebbek között emlegetik Michael Chertoff jelenlegi belbiztonsági minisztert, illetve Frances Townsendet, a Fehér Ház terrorizmusellenes koordinátorát.

Republikánus politikusok állítólag panaszkodtak, hogy most már Gonzales távozása sem háríthatja el a demokraták által indítandó átfogó vizsgálatot annak kiderítésére, milyen indokok miatt menesztették a szóban forgó nyolc ügyészt. Gonzales kitart amellett, hogy a döntésben a szakmai hozzá nem értés játszott szerepet.

Konzervatív elemzők felhívják a figyelmet: George Bushnak joga van az ügyészek leváltásáról dönteni. A Fehér Ház ugyanakkor jobban tette volna, ha a kezdetektől világossá teszi, hogy az ügyészeket politikai és nem szakmai indokok alapján bocsátották el. A konzervatív elemzők azt is megjegyzik: az ellenzéknek nem volna tanácsos túlreagálni az ügyet, mert a demokrata elnökök között nem egy olyan volt, például Franklin Roosevelt vagy Harry Truman, aki leváltott szövetségi ügyészeket és más vezető tisztviselőket, hogy meggátolják politikai szövetségeseik ellen indított vizsgálatok lefolytatását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK