Tucatjával térnek meg az egykori vörös khmerek a véreskezű mozgalom valaha legnagyobb erősségének számító Pailinben. Véres leszámolások, testvérgyilkosságok gyötrik őket, de azt remélik, az Úr megbocsát.

Szokatlen jelenség ütötte fel a fejét Kambodzsa egyik legrettegettebb városában. A bordélyairól és kaszinóiról híres Pailin, az országot 1975-79 között vasmarokkal vezető, több mint 1,7 millió ember haláláért felelős vörös khmerek egykori erőssége lassan a keresztény hittérítők Mekkájává válik.

Az egykori khmerek tucatjai térnek meg és követik a Biblia tanításait - írja a brit Times. A környéken élő tisztes földművesek, csendes öregek nagy része (a becslések szerint 70 százaléka) egykori vörös khmer, de nehéz olyan családot találni errefelé, amelynek tagjai ne lettek volna valamilyen kapcsolatban a rettegett rezsimmel.

A helyi katolikus közösségben jelenleg legalább 40 egykori khmer keresi az Úr bocsánatát. "Egyikük menthetetlen iszákos volt, aki azt mondta, megölte volna magát már, ha lett volna hozzá bátorsága. Száz falusit küldött gépfegyverrel halálba, még saját nővére is köztük volt... De most megtalálta Jézust" - mesélt egy tipikus történetet Phannith Roth, a helyi misszionárius.

A lelkész szerint az egykori khmerek közül azért fordultak sokan a Bibliához - vagy épp álltak szerzetesnek -, mert a buddhizmusban - amely azt tanítja, hogy evilági cselekedeteinkért következő életünkben felelünk - nem találtak bűnbocsánatot. "Harcolnom kellett, láttam embereket meghalni és bűnösnek érzem magam. De tudom, hogy Isten megbocsát" - mondta egyikük a Times-nak.