Bizonyíték nélkül is vizsgálják a romániai magyar minisztert

2007.03.21. 9:54

Három hónapig lebegtették Nagy Zsolt romániai távközlési és informatikai miniszter ellen egy kémkedési ügy miatt indult vizsgálat folytatását. A döntés csak hétfőn született meg, ráadásul kiderült, annak ellenére javasolták a vizsgálat folytatását, hogy nem találták megalapozottnak a hazaárulás gyanúját. A román kormányfő zsarolásról beszél, a háttérben a román kormánykoalíción belüli hatalmi harcok sejlenek.

Engedélyezte hétfőn a román államelnöki hivatal, hogy ügyészségi eljárás induljon Nagy Zsolt romániai távközlési és informatikai miniszter ellen. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőjét egy kémügy miatt vizsgálják. A vádak szerint a politikus bizalmas információkat juttatott egy nemzetközi tanácsadó cégnek, amelyik így jogosulatlan előnyhöz jutott a romániai privatizációban. A gyanúsítottak között van még Codrut Seres volt gazdasági miniszter, két miniszteri tanácsadó, valamint a privatizációs ügyletekben érdekelt, Credit Suisse First Boston egy bolgár és egy orosz tanácsadója.

A romániai törvények szerint hivatalban lévő miniszterrel szemben csak akkor kezdődhet büntetőjogi vizsgálat, ha azt előzetesen az államelnöki hivatal engedélyezi egy különleges vizsgálóbizottság jelentése alapján. A bizottság azonban három hónapon keresztül ült az ügyön, és végül arra jutott, hogy nem javasolja az ügyészi vizsgálat ejtését, de nem tud állást foglalni azzal kapcsolatosan sem, hogy megalapozott-e a gyanú Nagy Zsolt ellen. A bizottság büntetőjogi vizsgálat indítása nélkül is javasolta az ügyészek további munkáját.

Maga Nagy Zsolt hétfői nyilatkozatában sérelmezte a bizottság eljárásának elhúzódását és azt, hogy kétértelmű következtetésekre jutott. Nagy úgy véli, a testület szerint még gyanújelek sem léteznek, nem hogy kézzelfogható bizonyítékok, amelyek alátámasztanák az ellene felhozott vádat. Ő továbbra is ártatlannak tartja magát. Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök is kritikusan nyilatkozott az ügyről. Szerinte a vizsgáló bizottság nem adott világos választ, ami azt sejteti, hogy zsarolásszagú az ügy. A miniszterelnök szerint is túl sokáig ült a határozaton a bizottság, ami miatt bizonytalanná vált a miniszter helyzete, romlott megítélése és zsarolhatóvá is lett.

Az ügy rendkívül feszült belpolitikai helyzetben bonyolódik. Az államfő és a miniszterelnök, illetve a kormány fő erejét alkotó liberálisok és demokraták viszonya annyira elmérgesedett, hogy a két párt már azon dolgozik, hogyan szorítsa ki a kormányból a másikat. Ráadásul a közelgő európai parlamenti választások is közrejátszanak: Nagy Zsolt vezeti például az RMDSZ EP-listáját.

KAPCSOLÓDÓ CIKK