Gyerekcsalit áldozhattak a bagdadi lázadók

2007.03.22. 10:09

Gyerekeket használtak csalinak iraki lázadók egy öngyilkos robbantáshoz - állítja az amerikai hadsereg. Arra már volt példa, hogy egy robbantásos akciót gyerekekkel vagy nőkkel fedeztek az elkövetők, olyan azonban eddig nem fordult elő, hogy be is áldozták volna őket. Az amerikaiak szerint az új taktika a figyelemfelkeltést szolgálja.

Autó érkezett múlt héten egy bagdadi amerikai katonai ellenőrzőponthoz. A kocsiban két felnőt, mellette két gyerek. Gyerekekkel könnyebb az átjutás, kevésbé szigorú az ellenőrzés. A kocsit elengedték, pár méterrel arrébb a sofőr félreállt, társával elrohant és a levegőbe röpítette az autót, bár a gyerekek még mindig bent ültek.

Az amerikai hadsereg vizsgálja az ügyet, feltételezésük szerint ugyanis nyilvánvaló, hogy a gyerekeket csalinak használták. A Guardian szerint a robbanásban a gyerekeken kívül három (más források szerint nyolc) járókelő halt meg.

Ha a vizsgálat igazolja a katonák feltételezéseit, akkor ez lesz az első olyan iraki eset, amikor gyerekeket vetettek be egy öngyilkos merénylet leplezésére. Az iraki rendőrség szerint azonban tavaly óta három olyan esetet is feljegyeztek, amikor gyerekek és nők ültek egy később felrobbantott kocsiban, igaz, a detonáció előtt kiszálltak.

Volt már példa arra is, hogy a lázadók gyerekeket bíztak meg útmenti bombák telepítésével. Az amerikai hadsereg szerint a hatodik hetébe lépő bagdadi biztonsági terv kényszeríti a lázadókat arra, hogy taktikát váltsanak, a korábbiaknál látványosabb akciókkal hívják fel magukra a figyelmet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK