Bombamerényletben sérült meg az iraki kormányfőhelyettes

2007.03.23. 16:51

Kettős bombamerényletben sérült meg Salam Zaubai iraki miniszterelnök-helyettes Bagdadban, egy nappal azt követően, hogy az ENSZ-főtitkár és az iraki kormányfő sajtótájékoztatóját robbanás zavarta meg. Eközben az ENSZ menekültügyi szervezete közölte: tavaly 77 százalékkal nőtt az iraki menekültek száma.

Egy öngyilkos bombamerénylő és egy autóba rejtett pokolgép egyszerre robbant, amikor Salam Zaubai iraki miniszterelnök-helyettes az otthonához közeli mecsetből távozott - jelentette a BBC. A merényletben kilencen meghaltak, köztük Zaubai két testőre, 15-en megsebesültek.

Jelentések szerint a bagdadi amerikai kórházban már eltávolították testéből a gránátrepeszeket. A szunnita Zaubai egyike Irak két miniszterelnök-helyettesének. Csütörtökön Ban Ki-mun ENSZ főtitkár, Nouri Maliki iraki miniszterelnökkel közösen tartott bagdadi sajtótájékoztatóját zavarta meg egy közeli robbantás.

Menekülnek az irakiak

Eközben az ENSZ Menekültügyi Hivatala (UNHCR) Genfben nyilvánosságra hozta 2006-ra vonatkozó adatait. Tavaly 77 százalékkal nőtt az előző évhez képest a nyugati országokban menedéket kérő irakiak száma. A nagyobb biztonság reményében 22 ezer iraki hagyta el hazáját. Az emigrált irakiak főként a szomszédos országokban (Szíria: 1 millió, Jordánia: 750 ezer) várnak a helyzet javulására.

A UNHCR szerint világszerte több mint 600 ezer ember vált menekültté, ebből 300 ezren a nyugati országokban kerestek védelmet. Ez 10 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, elsősorban a befogadó országok korlátozásai miatt.

Irak után Kína (18 300 fő), majd sorrendben Oroszország és Szerbia a kivándorlás legfőbb forrása. A fő célország az Egyesült Államok volt, Európában pedig Svédország. Az Európai Unió tavaly még 25 tagállamába húsz év óta a legkevesebb menedékkérő érkezett.

(MTI)/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK