Levegőbe röpült a legnagyobb mozambiki fegyverraktár

2007.03.23. 7:13

Felrobbant egy fegyverraktár Mozambikban, legalább 72 ember meghalt és 360-an megsérültek. A raktárban lőszerek és aknák voltak, a robbanások órákon keresztül visszhangoztak a fővárosban, Maputóban, komoly pánikot keltve.

Legalább 72-en meghaltak és 360-an megsérültek csütörtökön, amikor robbanás történt Mozambik legnagyobb fegyverraktárában, a maputói nemzetközi repülőtér közelében. A sérültek közül sokakat nyílt töréssel szállítottak be, rengetegnek kellett amputálni a végtagját. A súlyos sérültek között több gyermek is volt. Az áldozatok számát nem tekintik véglegesnek a mozambiki hatóságok.

A Maputo Magoanine nevű peremvárosában lévő raktárban lőszerek és aknák robbantak fel, a detonációkat több órán át lehetett hallani az egész fővárosban. A belvárosban több helyen pánik tört ki, az emberek az utcákra menekültek. A raktár közeléből ezrek menekültek el. Arandao Guebuza államfő a közszolgálati televízióban nyugalomra szólított fel, miközben a tűzoltóság és a katonaság a detonációk után kitört tüzet próbálta megfékezni. A hadsereg vizsgálatot indított a robbanás okának felderítésére.

Ez már a második alkalom, hogy az elöregedett lőszerek robbantak fel a fegyverraktárban. Korábban a nagy meleget okolták a robbanásokért. A BBC szerint húsz tonnányi régi lőszer és akna - az 1992-95 közötti polgárháború öröksége - vár arra, hogy megsemmisítsék. Az elszegényedett afrikai országot január óta több katasztrófa is sújtotta: a heves esőzések okozta árvíz több tízezer embert tett otthontalanná, egy ciklon 12 halálos áldozatot követelt, míg az ország déli részén aszály és hőhullám tombol.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK