Újra Jirí Paroubek a cseh szociáldemokraták elnöke

2007.03.23. 19:59

Jirí Paroubek volt cseh kormányfőt újabb két évre elnökévé választotta a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD). A tisztújításra a legnagyobb cseh ellenzéki párt háromnapos kongresszusának első napján került sor a dél-morvaországi Brünnben. Az egyetlen jelölt Jirí Paroubek volt.

Paroubek a tanácskozást megnyitó beszédében kifejtette: konstruktív ellenzék kíván lenni a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), de a jobbközép kormánykoalíció azzal nem számolhat, hogy támogatni fogja "a szociális állam szétverését". A legnagyobb ellenzéki párt együtt akar ugyan működni a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormánnyal, de "szigorúan szelektív" alapon.

"Készek vagyunk a tárgyalásokra a nyugdíjreform, az adóreform és az egészségügyi reform terén, a rendőrség átalakításánál, a bürokrácia csökkentésénél vagy a vállalkozási feltételek javítása ügyében, de csak akkor, ha a végső döntéseket reálisan befolyásolni tudjuk" - hangsúlyozta Paroubek.

"A koalíció nem képzelheti azt, hogy a CSSD vállalja a felelősség megosztását abban az esetben is, ha nem lesz hatása a döntésekre" - magyarázta a volt kormányfő.

Az ellenzéki pártelnök beszédében élesen bírálta Václav Klaus államfőt, aki szerinte populista, Európa-ellenes, kétarcú politikát folytat, és ellensége a baloldalnak. Felszólította ezért a párt képviselőit, szenátorait és híveit, hogy ne támogassák Klaus újraválasztását. Kijelentette: a szociáldemokraták olyan jelöltet fognak keresni s támogatni, aki a társadalom széles rétegeit képviselné, s esélye lesz a sikerre. Klaus mandátuma a jövő év elején jár le.

Paroubek hangsúlyozta, hogy a szociáldemokrata pártnak meg kell újulnia, s ha a tagok megőrzik a párt egységét, akkor a következő parlamenti választáson sikeres lehet a CSSD.

KAPCSOLÓDÓ CIKK